Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg finomliszt
12 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj
kevés hideg víz (ha szükséges)
Diós „tető”:
10 dkg barna nádcukor
15 dkg méz
15 dkg vaj
5 dkg tejszín (30%),
35 dkg durvára vágott dió
Recept:
Idén sajnos kevés dió termett a megjelent új betegségnek és a száraz időnek „köszönhetően”. Pedig nagyon szeretjük a diós sütiket.
Nem is bírtam ki, és vettem egy adag diót aranyáron a piacon. Megérte! Ez a süti isteni! Az egy csipet oldalán leltem rá a receptre, nem is változtattam rajta, úgy jó, ahogy van!
A tésztát vagy kézzel, de gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne tudjon megolvadni, vagy egy késes robotgéppel állítsuk össze. Folpackba csomagolva pihentessük legalább fél órát a hűtőben, ez segít, hogy omlósabb legyen a tészta. Ezalatt a diót durvára aprítjuk. Ezt lehet késsel, vagy úgy, mint én, egy erős zacskóba téve sodrófával „átmentem” rajta néhányszor.
Ezután a vajat, a cukrot, a tejszínt egy lábosban összemelegítettem, míg minden összetevő szépen elolvadt. Beleszórtam a diót.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztát kinyújtva sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsibe tettem és halványbarnára elősütöttem. Ekkor a tetejére simítottam a diós krémet és körülbelül fél óra alatt addig sütöttem, míg a diós szép barnára sült. Kihűlve könnyen szeletelhető.