Diós, habos csók recept

  • Diós, habos csók recept
  • Diós, habos csók recept
  • Diós, habos csók recept

Diós, habos csók recept  Diós, habos csók recept  Diós, habos csók recept  

Hozzávalók:

Linzer:
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
37,5 dkg liszt
16 dkg porcukor
1 csipet só
1 db egész tojás + 1 sárgája
0,5 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Diós töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 egész tojás
1 citrom héja

Tojáshab:
2 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
75 g porcukor
20 g étkezési keményítő
1 tk citromlé

Recept:

Mennyeien puha, omlós aprósüti. Kifejezetten édesszájúaknak való. Sajnos idén nagyon kevés diót termett, köszönhetően a betegségnek, ami a fákat országosan érintette. Ennek ellenére aranyáron vettem egy adaggal, abból készült ez a remek sütemény.

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 °-ra .

A linzer hozzávalóit egyszerre gyors kézmozdulatokkal gyúrjuk össze. Azért kell sietősen dolgoznunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a zsiradék a tésztában, mert akkor veszít az omlósságából.

Elviekben nem kell pihentetni, de szerintem csak jót tehet neki ha folpackba csomagolva egy fél órára csücsül a hűtőben.

A szieszta után 3-4mm vastagra nyújtsuk ki, majd szagassuk kör alakú szaggatóval, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe és zsupsz be a sütőbe. Maximum 8 percig kell sütni, amíg a tészta szilárd lesz, de még nem színesedik.

Addig készítsük el a diós tölteléket. A tojást egy kicsit verjük fel és tegyük hozzá a porcukrot, diót és reszeljük hozzá a citrom héját. Gyúrjunk belőle egy gombócot, majd nyújtsuk ki kb.0,5 cm vékonyra, és szaggassunk belőle az előzőleg használt kiszúróval köröket. Tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.

Készítsük el a tojásfehérje habot.

A tojásfehérjéket – csipet sóval akár – verjük kemény habbá. Ekkor adjuk hozzá több részletben a kristálycukrot, és a citromlevet és verjük tovább, fényes habbá. A keményítővel elkevert porcukrot óvatosan, spatulával keverjük hozzá, hogy ne törjön össze a hab.

Töltsük a fehérje habot habzsákba, és a diós körök tetejére nyomjunk halmokat belőle.

100 fokos sütőben szárítsuk ki egy negyed óra alatt. Légkeveréssel még jobb.

Ha minden kihűlt, akkor baracklekvárral ragasszuk össze a linzereket és a habos-diós tölteléket.

A tojáshab tetejét szakácsfájklyával és némi arany lüszterporral tettem még kívánatosabbá.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

5  A+ a-

1 hozzászólás: “Diós, habos csók

  1. Kedves !
    Hosszú ideje, hogy egy igazán jó website-ot nem láttam, de ez szuper.
    Felépítésében és tartalmában egyaránt tökéletes.
    És a lényeg: végre valaki értelmesen el tudja mondani, leírni, hogy mit , miként, hogyan.
    Tetszik, hogy a tojásos dolgokat hőkezeled.
    Gratulálok: Ron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*