Hozzávalók:
Linzer:
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
37,5 dkg liszt
16 dkg porcukor
1 csipet só
1 db egész tojás + 1 sárgája
0,5 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
Diós töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 egész tojás
1 citrom héja
Tojáshab:
2 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
75 g porcukor
20 g étkezési keményítő
1 tk citromlé
Recept:
Mennyeien puha, omlós aprósüti. Kifejezetten édesszájúaknak való. Sajnos idén nagyon kevés diót termett, köszönhetően a betegségnek, ami a fákat országosan érintette. Ennek ellenére aranyáron vettem egy adaggal, abból készült ez a remek sütemény.
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 °-ra .
A linzer hozzávalóit egyszerre gyors kézmozdulatokkal gyúrjuk össze. Azért kell sietősen dolgoznunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a zsiradék a tésztában, mert akkor veszít az omlósságából.
Elviekben nem kell pihentetni, de szerintem csak jót tehet neki ha folpackba csomagolva egy fél órára csücsül a hűtőben.
A szieszta után 3-4mm vastagra nyújtsuk ki, majd szagassuk kör alakú szaggatóval, és mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe és zsupsz be a sütőbe. Maximum 8 percig kell sütni, amíg a tészta szilárd lesz, de még nem színesedik.
Addig készítsük el a diós tölteléket. A tojást egy kicsit verjük fel és tegyük hozzá a porcukrot, diót és reszeljük hozzá a citrom héját. Gyúrjunk belőle egy gombócot, majd nyújtsuk ki kb.0,5 cm vékonyra, és szaggassunk belőle az előzőleg használt kiszúróval köröket. Tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.
Készítsük el a tojásfehérje habot.
A tojásfehérjéket – csipet sóval akár – verjük kemény habbá. Ekkor adjuk hozzá több részletben a kristálycukrot, és a citromlevet és verjük tovább, fényes habbá. A keményítővel elkevert porcukrot óvatosan, spatulával keverjük hozzá, hogy ne törjön össze a hab.
Töltsük a fehérje habot habzsákba, és a diós körök tetejére nyomjunk halmokat belőle.
100 fokos sütőben szárítsuk ki egy negyed óra alatt. Légkeveréssel még jobb.
Ha minden kihűlt, akkor baracklekvárral ragasszuk össze a linzereket és a habos-diós tölteléket.
A tojáshab tetejét szakácsfájklyával és némi arany lüszterporral tettem még kívánatosabbá.
Kedves !
Hosszú ideje, hogy egy igazán jó website-ot nem láttam, de ez szuper.
Felépítésében és tartalmában egyaránt tökéletes.
És a lényeg: végre valaki értelmesen el tudja mondani, leírni, hogy mit , miként, hogyan.
Tetszik, hogy a tojásos dolgokat hőkezeled.
Gratulálok: Ron