A húsokról…
A vegetáriánusok nyugodtan lapozzanak tovább :)
Néhány fontos tudnivaló, mielőtt nekiállunk a hús feldolgozásának:
A frissen vágott marhahús…
A sertés részei és felhasználásuk
A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.
A romlott hús…
Marha részei és felhasználásuk
A friss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst…
Alapok
[exec]
list_subpages(1412);
[/exec]
…
Levesbetétek
A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket.
Lehet közvetlenül a levesbe főzni, ilyen a:
• Csipetke
• Galuska
Más…
Mindent a rizsről
A rizs a világ lakosságának több mint felének alapvető tápláléka. A rizs osztályozása a szemek színe…
Piskóta sütése
Az igazán könnyű, finom, levegős piskóta elkészítését a következő videon ismertetem.
Hozzávalók:
6 tojás
3 ek finomliszt
3 ek…
Rántott hús készítése
Rántott hús készítése előtt mindig itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt panírozzuk őket, különben …
Tésztafőzés
A tésztafőzés is megérdemel egy cikket, kezdőknek hasznos lehet.
Régebben mindig gondban voltam a mennyiséggel. Ma már…
Tűpróba
Süteményreceptekben, kevert tészták sütésekor gyakran találkozhatunk a tűpróba megnevezéssel. Ez egy általános módszer annak ellenőrzésére, hogy…
Vaj és vajkészítés
Nincs is finomabb, mint egy szelet friss kenyér teavajjal, mézzel.
A napokban találtam egy cikket az interneten,…
Zselatin gyorstalpaló
Úgy éreztem, nekem is hasznos, ha beleásom magam a zselatin rejtelmeibe, de talán másnak is jól…
A bor illemtana
A különböző borok íze, zamata más-más hőmérsékleten optimális. A fehérbor 8-14°C-on (általában a fokszámmal azonos hőfokon),…
A bor mámorában
A bor mámorító hatása egyidős a szőlőműveléssel. Ettől a hatástól a történelmet formáló karizmatikus hősök, uralkodók…
Egy kis „bortan”….
Készítési eljárás szerint öt bortípust különböztetünk meg:
• egyszerű fajbor,
• cuvée,
• barrique,
• aszúbor
• jégbor.
Az egyszerű fajbort…
Milyen ételhez mit szolgáljunk fel?
Az egyes ételekhez legjobban illő italok kiválasztása nehéz feladat.
Általános irányelvnek tekinthető, hogy az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett…
Béres Alexandra házhoszállítás – első nap
Hat napos teszt következik a Béres Alexandra nevével fémjelzett étel házhozszállítás diétás fogásairól.
Az étlappal meg vagyok elégedve,…
Borssó Bisztró, Budapest
A 2008-ban nyitott, a Kálvin tértől egy ugrásra, a Képíró és a Királyi Pál utca sarkán…
Erdős és fiai cukrászda, Budapest
A minap kipattant drága Férjem fejéből az isteni szikra, miszerint cukrászdákat is kellene tesztelnünk. Ez jó…
Fáy présház, Fót
Fótfürdőre illetve a Fóti Solymó Természetvédelmi Területre tettünk látogatást ezen a szép, napos, meleg május elsején….
Gambrinus étterem, Pápa
Pápai látogatásunk első napi étterme, talán “mellényúlásnak” aposztrofálnám.
Bizonyára klassz lehet itt baráti társasággal iszogatni, és bowlingozni,…
Gasztromorzsák Spanyolországból
Már sokadjára választjuk a nyári pihenés helyszínéül Spanyolországot, mert megunhatatlan, imádnivaló! Bejártuk Mallorcát, Barcelonát, Tarragonát, Tossa…
Kemencés udvar, Orfű
Pécsi kirándulásunk alkalmával ellátogattunk Orfűre. Egy kiadós fürdőzés és a rövid, forráshoz vezető séta után éttermet…
Kis pipa vendéglő, Pápa
Októberi pápai városnézésünk közben, a ködös időben átfagyva “estünk be” a Kis pipa vendéglőbe. Pápán nem…
Kocsis étterem, Komárom
Komáromi utunk során tértünk be a szállásunktól nem messze fekvő kis éttermek egyikébe, a Kocsis fogadóba,…
Leguán étterem, Budapest
Budapest belvárosában, a Gozsdu udvar közelében, a Madách sétányon találjuk a kis terasszal rendelkező étterem-kávézót.
Szerencsére rajtunk…
Öreg Kőrössy Halászcsárda, Szeged
Annyi jó kritikát olvastam erről az csárdáról, hogy feltétlenül ki akartuk próbálni. A halászlé evésének gondolata…
Óváros Étterem, Veszprém
Kétnapos veszprémi kiruccanásunk alkalmával látogattunk el a -számunkra – csalogató külsejű Óváros Étterembe.
Eredetileg a kerthelyiség miatt…
Pesti lámpás étterem, Budapest
Ismét egy céges étkezés alkalmával kóstolhattam meg- immáron harmadszor – a Pesti lámpás konyhájának remekeit. Az…
Pesti lámpás étterem, Budapest
Ismét egy céges étkezés alkalmával kóstolhattam meg- immáron harmadszor – a Pesti lámpás konyhájának remekeit. Az…
Punto gelato, Budapest
Ez a cukrászda és pizzéria egyben egy búfelejtő, ugyanis a fogorvosunk mellett van pont, így legutóbb…
Robinson Étterem, Budapest
Korábban már jártam az étteremben egy céges vacsora alkalmával. Emlékeimben pozitív élményként volt jelen az itt…
Rundó Söröző Étterem, Pécs
Pécsi kirándulásunk alkalmával tértünk be éhesen a csalogató külsejű Rundó Söröző- és étterembe.
Az ajtón belépve észleltük…
Sétány étterem, Csopak
Ha olcsón, gyorsan akarunk enni a büfénél eggyel nívósabb helyen, remek választás. A strand mellett található…
Sörforrás étterem, Budapest
Ismét szerencsém volt egy olyan helyhez, ahova céges vacsorára hívtak meg, mert a saját költségemen…
Sörpince, Gyula
Egyik kedvenc városomban, Gyulán, a megújult szökőkutakkal és vízesésekkel tarkított Kossuth téren bukkanhatunk rá a Sörpince…
Tettye étterem, Pécs
Pécsi tartózkodásunk harmadik napján a szállásadónőnk által ajánlott, turisták által közkedvelt, nagy múltú Tettye éttermet teszteltük….
Tóparti Halaszcsarda, Tata
Hangulatos hely a tatai tó partján, szép kilátással. Kedves pincérek, gyors, barátságos kiszolgálás. Finom friss ételek,…
Trattoria étterem, Budapest
Egy céges vacsora adott alkalmat a Ráday utca egyik éttermének kipróbálására. Francia vendégünkkel a Pesti Vendéglőbe…
Vak Varjú Étterem, Buda
Egy kiadós úszás után látogattunk el ismét a Kondorosi uszoda mögött található Vak Varjú étterembe.
A hely…
Fűszerek
[exec]
list_subpages(1406);
[/exec]
…
Ételtípusok szokásos fűszerezése
apróléklevesekhez: feketebors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma
gulyáslevesekhez: feketebors, köménymag, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma,
gyümölcslevesekhez: ánizs, citrom, citromfű, citromhéj, fahéj,…
Fontosabb fűszerek és felhasználásuk:
Áfonya:
vadas mártások, dzsem, bor
Ánizs:
főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek
Babérlevél:
levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka,…
Fűszerek népies szinonimái
Az alábbi listában a különböző fűszerek népies elnevezéseit gyűjtöttük össze:
Angelika :
angyalfű, angyelika, angyalgyökér, orvosi Angelika, patikai…
Mi is a fűszer?
Növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amiket hatóanyagaik miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek…
Pácolás, fűszeres pácok
A fűszeres pácolás három célt szolgál: egyrészt a húsféléket ízesítjük, másrészt tartósítjuk és megőrizve a friss…
3D Csillag
Az interneten találtam ezt a remek ötletet, amit most megosztok veletek is. A mellékelt pdf fájlt…
Ablakdísz
Karácsonyi ajtókeret díszítés I.
Egy kedves kolleganőm öltözteti díszbe minden évben az irodákat, folyosót a munkahelyemen.
Egyforma…
Advent
Az advent latin eredetű szó – adventus – megérkezést, eljövetelt jelent, mely a Jézus…
Dekortapasszal várjuk a Karácsonyt
Idén a kreatív blogokat olvasva akadt meg a szemem egy érdekes “alapanyagon”, a dekortapaszon.
Olyan, mint egy…
A kávé feldolgozása
A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés…
A kávé hatásai
A kávé fiziológiai hatású fő alkotóeleme a koffein. Ez egy fehér, enyhén keserű, kristályszerű por.
list_subpages(1400);
[/exec]
…
Koktél egyszeregy
Mekkora egy koktél?
Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésről beszélnek,…
Koktél- poharak
Felespohár
Röviditalokhoz és shooterekhez használjuk, de a mérőpoharat is helyettesítheti. Űrtalalma 57ml, így egy poharat számolhatunk két…
Koktéltörténelem
A koktél szó eredete máig nem tisztázott. Arról , hogy ki és mikor készítette el, és…
Hogyan készül a sajt?
A sajt az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.
Savanyított és felfőzött tejből, préseléssel vagy…
Melyik sajt mire való?
A tehenek, juhok, kecskék, bivalyok tejéből ezerszámra gyártanak különféle sajtokat, így legfeljebb csak néhány főbb típus…
Miért egészséges?
A kész sajt fő összetevői között találjuk a kazeint, zsírokat, vizet, sót és ásványi anyagokat.
A…
Sajtfajták
A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan…
Sajtok felhasználása
Ha olvasztani kell…
Bár gyakran van szükség arra, hogy valamire ráolvasszunk, vagy rásüssünk egy szelet sajtot, az…
Sütemény díszítés
[exec]
list_subpages(1409);
[/exec]
…
A transzferfóliákról
A transzferfóliák sütemények, desszertek, fagylaltok, piskóták dekorációjára szolgálnak.
Csokoládé transzferfóliák:
Kakaóvaj és por színező dombornyomott acetát lapon.
Készíthetünk vele…
Csokoládé temperálás
Ahhoz, hogy a csokoládé fényes, roppanós, hosszan eltartható legyen, ki kell alakítani a csokoládé tökéletes kristályszerkezetét….
|
Kövess a Facebookon!
Legyél gasztromankó rajongó!RSS receptcsatorna
Ne maradj le az új receptekről!