Főoldal \ Gasztrokalauz
A+ a-

Gasztrokalauz

A húsokról

A húsokról [exec]
list_subpages(1394);
[/exec]

A húsokról…

A húsokról… A vegetáriánusok nyugodtan lapozzanak tovább :)

Néhány fontos tudnivaló, mielőtt nekiállunk a hús feldolgozásának:

A frissen vágott marhahús…

A sertés részei és felhasználásuk

A sertés részei és felhasználásuk A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.

A romlott hús…

Marha részei és felhasználásuk

Marha részei és felhasználásuk A friss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst…

Alapok

[exec]
list_subpages(1412);
[/exec]

Levesbetétek

Levesbetétek A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket.

Lehet közvetlenül a levesbe főzni, ilyen a:
• Csipetke
• Galuska

Más…

Mindent a rizsről

Mindent a rizsről A rizs a világ lakosságának több mint felének alapvető tápláléka. A rizs osztályozása a szemek színe…

Piskóta sütése

Piskóta sütése Az igazán könnyű, finom, levegős piskóta elkészítését a következő videon ismertetem.

Hozzávalók:
6 tojás
3 ek finomliszt
3 ek…

Rántott hús készítése

Rántott hús készítése Rántott hús készítése előtt mindig itassuk le a nedvességet a hússzeletekről mielőtt panírozzuk őket, különben …

Tésztafőzés

Tésztafőzés A tésztafőzés is megérdemel egy cikket, kezdőknek hasznos lehet.

Régebben mindig gondban voltam a mennyiséggel. Ma már…

Tűpróba

Tűpróba Süteményreceptekben, kevert tészták sütésekor gyakran találkozhatunk a tűpróba megnevezéssel. Ez egy általános módszer annak ellenőrzésére,  hogy…

Vaj és vajkészítés

Vaj és vajkészítés Nincs is finomabb, mint egy szelet friss kenyér teavajjal, mézzel.

A napokban találtam egy cikket az interneten,…

Zselatin gyorstalpaló

Zselatin gyorstalpaló Úgy éreztem, nekem is hasznos, ha beleásom magam a zselatin rejtelmeibe, de talán másnak is jól…

Borok

Borok [exec]
list_subpages(1397);
[/exec]

A bor illemtana

A bor illemtana A különböző borok íze, zamata más-más hőmérsékleten optimális. A fehérbor 8-14°C-on (általában a fokszámmal azonos hőfokon),…

A bor mámorában

A bor mámorában A bor mámorító hatása egyidős a szőlőműveléssel. Ettől a hatástól a történelmet formáló karizmatikus hősök, uralkodók…

Egy kis „bortan”….

Egy kis „bortan”…. Készítési eljárás szerint öt bortípust különböztetünk meg:
• egyszerű fajbor,
• cuvée,
• barrique,
• aszúbor
• jégbor.

Az egyszerű fajbort…

Milyen ételhez mit szolgáljunk fel?

Milyen ételhez mit szolgáljunk fel? Az egyes ételekhez legjobban illő italok kiválasztása nehéz feladat.

Általános irányelvnek tekinthető, hogy az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett…

Étteremkritikák

Étteremkritikák [exec]
list_subpages(2007);
[/exec]

Borssó Bisztró, Budapest

Borssó Bisztró, Budapest A 2008-ban nyitott, a Kálvin tértől egy ugrásra, a Képíró és a Királyi Pál utca sarkán…

Erdős és fiai cukrászda, Budapest

Erdős és fiai cukrászda, Budapest A minap kipattant drága Férjem fejéből az isteni szikra, miszerint cukrászdákat is kellene tesztelnünk. Ez jó…

Fáy présház, Fót

Fáy présház, Fót Fótfürdőre illetve a Fóti Solymó Természetvédelmi Területre tettünk látogatást ezen a szép, napos, meleg május elsején….

Gambrinus étterem, Pápa

Gambrinus étterem, Pápa Pápai látogatásunk első napi étterme, talán “mellényúlásnak” aposztrofálnám.

Bizonyára klassz lehet itt baráti társasággal iszogatni, és bowlingozni,…

Gasztromorzsák Spanyolországból

Gasztromorzsák Spanyolországból Már sokadjára választjuk a nyári pihenés helyszínéül Spanyolországot, mert megunhatatlan, imádnivaló! Bejártuk Mallorcát, Barcelonát, Tarragonát, Tossa…

Kemencés udvar, Orfű

Kemencés udvar, Orfű Pécsi kirándulásunk alkalmával ellátogattunk Orfűre. Egy kiadós fürdőzés és a rövid, forráshoz vezető séta után éttermet…

Kis pipa vendéglő, Pápa

Kis pipa vendéglő, Pápa Októberi pápai városnézésünk közben, a ködös időben átfagyva “estünk be” a Kis pipa vendéglőbe. Pápán nem…

Kocsis étterem, Komárom

Kocsis étterem, Komárom Komáromi utunk során tértünk be a szállásunktól nem messze fekvő kis éttermek egyikébe, a Kocsis fogadóba,…

Leguán étterem, Budapest

Leguán étterem, Budapest Budapest belvárosában, a Gozsdu udvar közelében, a Madách sétányon találjuk a kis terasszal rendelkező étterem-kávézót.

Szerencsére rajtunk…

Öreg Kőrössy Halászcsárda, Szeged

Öreg Kőrössy Halászcsárda, Szeged Annyi jó kritikát olvastam erről az csárdáról, hogy feltétlenül ki akartuk próbálni. A halászlé evésének gondolata…

Óváros Étterem, Veszprém

Óváros Étterem, Veszprém Kétnapos veszprémi kiruccanásunk alkalmával látogattunk el a -számunkra – csalogató külsejű Óváros Étterembe.
Eredetileg a kerthelyiség miatt…

Pesti lámpás étterem, Budapest

Pesti lámpás étterem, Budapest Ismét egy céges étkezés alkalmával kóstolhattam meg- immáron harmadszor – a Pesti lámpás konyhájának remekeit. Az…

Pesti lámpás étterem, Budapest

Pesti lámpás étterem, Budapest Ismét egy céges étkezés alkalmával kóstolhattam meg- immáron harmadszor – a Pesti lámpás konyhájának remekeit. Az…

Punto gelato, Budapest

Punto gelato, Budapest Ez a cukrászda és pizzéria egyben egy búfelejtő, ugyanis a fogorvosunk mellett van pont, így legutóbb…

Robinson Étterem, Budapest

Robinson Étterem, Budapest Korábban már jártam az étteremben egy céges vacsora alkalmával. Emlékeimben pozitív élményként volt jelen az itt…

Rundó Söröző Étterem, Pécs

Rundó Söröző Étterem, Pécs Pécsi kirándulásunk alkalmával tértünk be éhesen a csalogató külsejű Rundó Söröző- és étterembe.

Az ajtón belépve észleltük…

Sétány étterem, Csopak

Sétány étterem,  Csopak Ha olcsón, gyorsan akarunk enni a büfénél eggyel nívósabb helyen, remek választás. A strand mellett található…

Sörforrás étterem, Budapest

Sörforrás étterem, Budapest Ismét szerencsém volt egy olyan helyhez, ahova céges vacsorára hívtak meg, mert a saját költségemen…

Sörpince, Gyula

Sörpince, Gyula Egyik kedvenc városomban, Gyulán, a megújult szökőkutakkal és vízesésekkel tarkított Kossuth téren bukkanhatunk rá a Sörpince…

Tettye étterem, Pécs

Tettye étterem, Pécs Pécsi tartózkodásunk harmadik napján a szállásadónőnk által ajánlott, turisták által közkedvelt, nagy múltú Tettye éttermet teszteltük….

Tóparti Halaszcsarda, Tata

Tóparti Halaszcsarda, Tata Hangulatos hely a tatai tó partján, szép kilátással. Kedves pincérek, gyors, barátságos kiszolgálás. Finom friss ételek,…

Trattoria étterem, Budapest

Trattoria étterem, Budapest Egy céges vacsora adott alkalmat a Ráday utca egyik éttermének kipróbálására. Francia vendégünkkel a Pesti Vendéglőbe…

Vak Varjú Étterem, Buda

Vak Varjú Étterem, Buda Egy kiadós úszás után látogattunk el ismét a Kondorosi uszoda mögött található Vak Varjú étterembe.

A hely…

Fűszerek

[exec]
list_subpages(1406);
[/exec]

Ételtípusok szokásos fűszerezése

Ételtípusok szokásos fűszerezése Levesek:

apróléklevesekhez: feketebors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma

gulyáslevesekhez: feketebors, köménymag, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma,

gyümölcslevesekhez: ánizs, citrom, citromfű, citromhéj, fahéj,…

Fontosabb fűszerek és felhasználásuk:

Fontosabb fűszerek és felhasználásuk: Áfonya:
vadas mártások, dzsem, bor
Ánizs:
főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek
Babérlevél:
levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka,…

Fűszerek népies szinonimái

Fűszerek népies szinonimái Az alábbi listában a különböző fűszerek népies elnevezéseit gyűjtöttük össze:

Angelika :
angyalfű, angyelika, angyalgyökér, orvosi Angelika, patikai…

Mi is a fűszer?

Mi is a fűszer? Növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, amiket hatóanyagaik miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk. A fűszerek…

Pácolás, fűszeres pácok

Pácolás, fűszeres pácok A fűszeres pácolás három célt szolgál: egyrészt a húsféléket ízesítjük, másrészt tartósítjuk és megőrizve a friss…

Karácsonyi ötletek

Karácsonyi ötletek [exec]
list_subpages(1390);
[/exec]

3D Csillag

3D Csillag Az interneten találtam ezt a remek ötletet, amit most megosztok veletek is. A mellékelt pdf fájlt…

Ablakdísz

Ablakdísz Karácsonyi ajtókeret díszítés I.
Egy kedves kolleganőm öltözteti díszbe minden évben az irodákat, folyosót a munkahelyemen.

Egyforma…

Advent

Advent Az advent latin eredetű szó – adventus – megérkezést, eljövetelt jelent, mely a Jézus…

Dekortapasszal várjuk a Karácsonyt

Dekortapasszal várjuk a Karácsonyt Idén a kreatív blogokat olvasva akadt meg a szemem egy érdekes “alapanyagon”, a dekortapaszon.
Olyan, mint egy…

Kávé

Kávé [exec]
list_subpages(1403);
[/exec]

A kávé feldolgozása

A kávé feldolgozása A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés…

A kávé hatásai

A kávé hatásai A kávé fiziológiai hatású fő alkotóeleme a koffein. Ez egy fehér, enyhén keserű, kristályszerű por.


list_subpages(1400);
[/exec]

Koktél egyszeregy

Koktél egyszeregy Mekkora egy koktél?
Egy-egy koktél adagonként rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésről beszélnek,…

Koktél- poharak

Koktél- poharak Felespohár
Röviditalokhoz és shooterekhez használjuk, de a mérőpoharat is helyettesítheti. Űrtalalma 57ml, így egy poharat számolhatunk két…

Koktéltörténelem

Koktéltörténelem A koktél szó eredete máig nem tisztázott. Arról , hogy ki és mikor készítette el, és…

Sajtok

Sajtok [exec]
list_subpages(22);
[/exec]

Hogyan készül a sajt?

Hogyan készül a sajt? A sajt az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.

Savanyított és felfőzött tejből, préseléssel vagy…

Melyik sajt mire való?

Melyik sajt mire való? A tehenek, juhok, kecskék, bivalyok tejéből ezerszámra gyártanak különféle sajtokat, így legfeljebb csak néhány főbb típus…

Miért egészséges?

Miért egészséges? A kész sajt fő összetevői között találjuk a kazeint, zsírokat, vizet, sót és ásványi anyagokat.

A…

Sajtfajták

Sajtfajták A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan…

Sajtok felhasználása

Sajtok felhasználása Ha olvasztani kell…
Bár gyakran van szükség arra, hogy valamire ráolvasszunk, vagy rásüssünk egy szelet sajtot, az…

Sütemény díszítés

[exec]
list_subpages(1409);
[/exec]

A transzferfóliákról

A transzferfóliákról A transzferfóliák sütemények, desszertek, fagylaltok, piskóták dekorációjára szolgálnak.
Csokoládé transzferfóliák:
Kakaóvaj és por színező dombornyomott acetát lapon.
Készíthetünk vele…

Csokoládé temperálás

Csokoládé temperálás Ahhoz, hogy a csokoládé fényes, roppanós, hosszan eltartható legyen, ki kell alakítani a csokoládé tökéletes kristályszerkezetét….






Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.