A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.
A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.

A sertés részei és felhasználásuk
Fej
Felhasználható: füstölve, kocsonyának, főzve
Tarja
Felhasználható: szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve
Hosszú karaj (borda, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Szűzpecsenye
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa)
Felhasználható: A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.
Dagadó (hasaalja)
Felhasználható: pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve
Oldalas
Felhasználható: sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Lapocka
Felhasználható: füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Tokaszalonna
Felhasználható: főzve, abálva
Csülök
Felhasználható: sütve, főzve, füstölve, pörköltbe
Köröm
Felhasználható: kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba
Farok
Felhasználható: főzve, pörköltbe, tokány
Nagyon fincsi lett. Egyszerű, régi ízeket idéző, nagyon finom paradicsomleves lett belőle:)
Örülök, hogy ízlett! Egészséged(/tek)re!
Tisztelt Gasztromankó!
Kérem segítsenek információval, hogy Szegeden
hol lehet betűtésztát vásárolni.
Tisztelettel: Bata Szilveszter
Sparba Coopba vagy CBA-ba Tesco üzletben kapható Gyermelyi betütészta.
Köszönjük az információt!
Most fogom elkésziteni már rég nem csináltam.Mindég szerettem a menzas formáját.
Sok sikert hozzá!
Ennél jobb paradicsomleves a világon nincs!!! Hálás köszönet a receptért!
Nagyon sokszor elkészítettem már, amióta rátaláltam :)
Szuper, örülök!!! További jó sütést-főzést kívánok!
Mindig ezt az ízt kerestem!!! Sajnos hamar meghalt anyukám így nem tudta megtanítani…sok receptet kipróbáltam, de nem találtam azt az ízt…Most megtaláltam!!!! Köszönöm szépen!!! Ajánlom mindenkinek!!! Már a kislányomnak írt recepte könyvbe is beleírtam!!!
Aranyos vagy!
Kb mennyi cukrot tesztek bele?
Ez ízlés kérdése. Rám ne hallgass, mert összeragad a szád :)
Kóstolgatni kell.
Én is hasonlóan készitem.Nekem házi parilém van. Fele, fele arányban szoktam késziten.Azaz fele viz és a másik fele a parilé.Majd elsőnek megfőzöm az anyagokat, füszerrel együtt vizbe és mikor már puha, akkor öntöm hozzá a parilét.Azzal kb. 5 percig főzöm, majd mehet bele a betütészta.
Legjobb paradicsomleves recept. Imádják a gyerekeim is!
Milyen paradicsomlével szoktátok készíteni?