A+ a-

Fontosabb fűszerek és felhasználásuk:

Áfonya:

vadas mártások, dzsem, bor

Ánizs:

főzelékek, édes rizs, sütemények, pudingok, mártások, gyümölcslevesek

Babérlevél:

levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka, káposzta eltevésénél

Bazsalikom:

levesek, fehérbab, főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, paradicsom és paradicsomos ételek

Boróka:

főzelékek saláták, húsételek, pácok vadpástétomok, savanyú káposzta

Bors:

levesek, főzelékek, húsételek, saláták, mártások pácok

Borsika fű:

hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposzta, saláták, húsos és gombás ételek, majonézek, bors pótlására

Borsmenta:

töltelékek, gyümölcssaláták

Cayenni bors:

sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos, tojásos ételek, mártások savanyúságok

Citrom:

gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek szárnyas és vadas ételek, ecet helyett is!

Citromhéj:

gyümölcslevesek, sütemények, palacsinta!

Citromfű:

gyümölcslevesek, csirkehús, pulykahús, gombákhoz

Édeskömény:

főzelékek saláták halételek

Fahéj:

sütemények, kompótok gyümölcslevesek rizs és tojásételek, forralt bor

Fekete üröm:

mártások, liba és sertéssült, káposzta és gombaételek

Fokhagyma:

levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások pácok

Gyömbér:

hús bab burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök eltevéséhez

Kakukkfű:

levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, vagdalt és vadas húsok

Kapor:

szószok, főtt húsok, húsgombóc, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött

Koriander:

sültek, húspácok, szószok, káposzta, uborka paprika eltevésénél

Kömény:

levesek, saláták, káposzta, burgonyás ételek, főzelékek, vajas, sajtos túrós keverékek sültek

Kurkuma:

mártások, étel italszínezés

Lestyán:

levesek, fozelékek, mártások, saláták

Majoránna:

levesek, burgonya babfőzelék, mártások, húsételek, májgombócok

Metélőhagyma:

burgonya, bab, borsó és húslevesek, saláták, sültek tojásos, vajas, sajtos ételek

Mustármag:

pácok, mártások majonézek, uborka és paprika eltevésénél

Rozmaring:

mártások, bárányhús, vada és szárnyas sültek, zsíros ételek, töltelékek, gombás ételek

Sáfrány:

húsleves, tészták, vaj, sajt, sütemény színezésére

Szegfűbors:

pácok, szószok, halételek, vagdalt és ürühús, saláták

Szegfűszeg:

befőttek, kompótok, sütemények szószok, forralt bor

Szerecsendió:

levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok

Oregano (Szurokfű):

bab és paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások

Tárkony:

mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas oz stb. zöldbab, zöldborsó

Torma:

forró kolbászok, főtt sonka, marhahús körítése

Turbolya:

leves, tyúk és báránysült

Vanília:

sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor

Vasfű:

saláták, levesek

Zeller:

levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, hús és tojás,

Zsálya:

zsíros ételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek májas ételek, halak pástétomok





Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.