Kalocsai torta recept

  • Kalocsai torta recept
  • Kalocsai torta recept
  • Kalocsai torta recept

Kalocsai torta recept  Kalocsai torta recept  Kalocsai torta recept  

Hozzávalók:

7 tojás
7 nagy evőkanál liszt (3 ek rétesliszt, 4 ek finomliszt)
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor

krém:
0,5 l tejszín
30 dkg étcsokoládé
meggybefőtt

70 dkg marcipán
ételfestékek
cukorcsipke massza

Recept:

Attila barátom édesanyjának 70. születésnapjára készült. Mivel nagyon szeret hímezni, ezért Attila arra gondolt, hogy egy kalocsai mintás tortával lephetnénk meg.

A krémhez a tejszínt melegítsük fel, ne forrjon, de legyen elég forró. Kapcsoljuk ki alatta hőt, tegyük bele a darabokra tördelt csokoládét, majd kézi habverővel szépen homogenizáljuk a krémet. Hűtőben 2-3 óra alatt hűtsük ki, majd habverővel habosítsuk ki.

A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.

A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen háromfelé vágjuk.

A krémmel töltsük meg a tortát, én a krémre belülre meggyszemeket is tettem. Kívülről vékonyan vonjuk be, próbáljuk meg a piskóta egyenetlenségeit a krémmel korrigálni.

Porcukros felületen nyújtsuk ki a fehér marcipánt, és vonjuk be vele a tortát.

A mintát én egy külön fehér marcipánnégyzetre kézzel, ecsettel, ételfestékkel festettem meg, pedig előzőleg írókázást terveztem. De miután ezt kipróbáltam, láttam, hogy nem az én pályán, ügyetlen vagyok hozzá.

A kép mellé került piros csipke kész cukorcsipkemasszából készült, amit szilikon formában készítettem el. Pavoni márkájú, a milanoker-ből rendeltem. Ez egy fehér cukormassza, amit színezhetünk ételfestékkel. Egy kis darabot mikroban 15-20 másodpercig kell melegteni, majd határozottan egy habkártyával belesimítani a szilikonformába. Nagyon nagyon hamar megköt, gyorsan kell vele dolgozni. Nem lesz elasztikus, inkábbb szilárd, könnyen törik, de könnyű elkészíteni.

A csipkét, és a képet a marcipán ecsettel való meg nedvesítésével ragasztottam fel a tortára.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*