Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept

  • Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept
  • Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept
  • Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept

Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept  Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept  Mascarpones sóskaramellás meztelen torta recept  

Hozzávalók:

7 tojás
7 nagy evőkanál liszt
7 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor

Krém:
50 dkg macarpone
3 dl tejszín
porcukor ízlés szeirnt
1 rúd vanília kikapart magja

Karamellhez:
30 dkg cukor
2 dl tejszín
5 dkg vaj
só ízlés szerint
2 jó nagy marék pattogatott kukorica

Recept:

Nagy divat most a meztelen torta, hát, gondoltam egy családi ebédre én is kipróbálom. Családtag szülinapjára készült. Tetejére rendhagyó díszítést, szintén sós karamellába forgatott pattogatott kukoricát képzeltem el.

A piskóta a szokásos, egyszerű, bevált recept szerint, most ráadásul a réteslisztet finomlisztre cseréltem , ettől még puhább lett a piskóta.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd kanalanként hozzákevertem a habverővel a cukor felét. A cukor másik felét és a tojássárgáját szintén a robotgép segítségével világos habbá verte, majd beleforgattam a lisztet, és a sütőport.

Ettől a pontot kezdve már csak kézzel dolgoztam, egy kanállal. A fehérjét nagyon óvatosan bele vegyítettem a sárgás lisztes krémbe, és finom mozdulatokkal elegyítettem.

Állítható, 22 cm-es tortaformába tettem, 200 °-os előmelegített sütőbe. 5-10 perc után, amikor a tészta megemelkedett, mérsékeltem a hőt 160 °-ra, és tűpróbáig sütöttem.

A kihűlt piskótát három felé vágtam. A mascarponet habosra kevertem a tejszínnel, a porcukorral és a vanília kikapart magjaival.

A cukrot egy lábasban karamellizáltam, amikor szépen felolvadt, hozzádobtam a vajat, kevergettem amíg elolvadt, majd hozzáöntöttem a tejszínt is, és együtt alacsony lángon egynemű krémmé főztem . Ekkor ízesítettem sóval, kóstolgatva.

Amikor a karamella kihűlt, megkentem a torta lapjait először a mascarpone krémmel, majd erre csorgattam a sós karamellából. A torta oldalát nagyon nagyon vékonyan bekentem a krémmel, úgy hogy még látsszon a tészta karika.

A tetejére csorgattam a karamellából, és szintén a karamellába forgatott pattogatott kukoricával díszítettem.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

5  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*