Hozzávalók:
45 dkg liszt
4 evőkanál kakaópor
2 evőkanál méz
2 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
16 dkg. porcukor
6 dkg zsír
A krémhez:
8 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliás pudingpor
4 evőkanál finomliszt
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
máz:
2 tábla étcsoki
néhány csepp olaj
Recept:
Hagyományos karácsonyi mézes sütemény, mely másnapra-harmadnapra érik össze, puhul meg, így érdemes előre elkészíteni.
A kakaóport, a mézet, a tojást, a cukrot és a zsírt vízgőz fölött jól kikeverjük. Ez annyit tesz, hogy keresünk egy lábost, teszünk bele némi vizet. Szintén kerítünk egy hőálló edényt, akkorát, hogy ha a lábosra tesszük, feneke nem ér bele a vízbe. Feltesszük a vizet melegíteni a tűzhelyre, rá az edényt, és indulhat a munka.
Hűlni hagyjuk és összekeverjük 45 dkg szódabikarbónás liszttel. Jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze a tészta, egy kevés tejet lehet hozzáadni.
4 részre osztjuk, lisztezett felületen kb 23*30 cm -es lapokká nyújtjuk és sütőlapon (én használtam sütőpapírt) egyenként kisütjük. Nem kell sokáig sütni mert kiszárad, öt-hat perc alatt megsül egy-egy lap. Míg sül, azalatt lehet nyújtani a következő adagot.
Nem kell megijedni, kemény lesz a tészta, de ha megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul.
A krémhez a lisztet, a pudingport és a cukrot elegyítjük, hozzáadunk kevés tejet, csomómentesre keverjük, és a maradék tejjel kavargatva sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként hozzáadva a pudingos krémet, állítsuk össze a tölteléket. Kenjük meg a lapokat, majd csomagoljuk fóliába másnapig, hadd puhuljon.
A csokit apróra törve, pár csepp olajjal meglocsolva a mikrohullámú sütőben 350 w fokozaton olvasszuk meg, fél perceként megkeverve, nehogy megégjen. A folyékony csokit cukrászlapáttal vagy egyéb alkalmas eszközzel simítsuk el a sütemény tetején, majd hagyjuk megszilárdulni.
Imádom ezt a sütit,mindig ezt a receptet használom hozzá.Nagyon szereti az egész család!☺