Pikáns krumplileves Széll Tamás módra recept

  • Pikáns krumplileves Széll Tamás módra recept

Pikáns krumplileves Széll Tamás módra recept  

Hozzávalók:

főre:
150 g gyufatészta

2 fej vöröshagyma
6 – 7 ek. kacsazsír
0,5 db paradicsom
0,5 db erős zöldpaprika
1 dl száraz fehérbor
1 kk. fűszerpaprika
200 g burgonya
1 – 2 ek. étkezési keményítő
120 g tejföl
150 g szeletelt, paprikás szárazkolbász
1 db citrom
1 köteg petrezselyem
1 – 2 ek. ételecet

Recept:

Széll Tamás mesterszakács remek receptje alapján készült ez a pikáns, jó kis krumplileves. Még sosem ettem gyufatésztát korábban, így nekem ez újdonság volt, ahogy az is, hogy bort tegyek egy burgonyaleveshez. A kolbázchips pedig….mennyei!!!!

A recept így szól:

„Első lépésként 200 Celsius-fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben, szárazon megpirítjuk a gyufatésztát.
Néhány perc, míg kissé elszínesedik és felszáll az illata. Ha elkészült, vegyük ki, hagyjuk kihűlni.
Közben finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát lassan párolunk-pirítunk egy kevés kacsazsíron.

Adunk hozzá aprított paradicsomot és erőspaprikát, néhány percig tovább pároljuk, végül felöntjük egy kis fehérborral, szórunk rá egy kanál fűszerpaprikát is, ízesítjük sóval.
Ha felforrt és a bor is kissé elpárolgott, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8-10 cm-rel ellepje az alapot.

Főzzük 5-10 percig, közben egy serpenyőben alaposan pirítsuk meg a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron! Ha külön lepirítjuk, egyrészt extra íz kerül majd a lébe, másrészt nem lesz morzsalékos, szétázós a burgonyalevesben!
Ha szépen megpirult a burgonya, hozzáadhatjuk a levesalaphoz. Amíg felforr a leves újra, addig a kacsazsíros edényben, amiben a burgonyát pirítottuk, süssük meg a vékonyra szelt szárazkolbászt, szinte chips-szerűre. Amikor kész, szalvétával bélelt edényben csepegtessük le a zsírját.

Ha újra felforrt a leves, akkor forraljuk még öt percig, majd adjuk hozzá a pirított gyufatésztát is. További öt percig főzzük, közben egy kis keményítős vízzel és pár kanál tejföllel sűrítsük be vékonyan. A tejfölhöz adjunk bátran a lobogó levesből egy-két decit, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek!

Külön pirított ropogós kolbászkarikákat, néhány csepp citromlevet és ecetet teszünk bele, illetve megszórjuk bőségesen aprított petrezselyemmel és petrezselyemszárral. Forrón fogyasszuk!”

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*