Hozzávalók:
2 főre
20 dkg spagetti tészta
15 dkg sonka, bacon vagy főtt császár
1 tojássárgája
2 dl főzőtejszín
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán sajt
vaj
olívaolaj
só
bors
Recept:
A spaghetti carbonara egy egyszerű tésztaétel, kezdő szakácsoknak is ajánlom.
A carbonara szó jelentése szénégető. Nevét onnan kapta, hogy egykor olasz szénégető munkások készítették.
A tésztafőzéshez tegyünk fel kb 2 liter vizet, melybe szórjunk két teáskanálnyi sót. Ha már lobogva forr, beletehetjük a tésztát. Ilyenkor azonnal jól meg kell keverni, különben a tészta összeragad. Közepes tűzön főzzük a tészta gyártója által ajánlott főzési ideig. Kis idővel a főzési idő lejárta előtt kóstoljuk meg a tésztát. A tészta akkor készült el, ha kívülről már nem érezzük ragadósnak, de a belseje még nem teljesen puha. Ha éppen roppan, máris elkészült az “al dente” tészta.
Eközben vágjuk kockára a bacont és kevés olajon pirítsuk zsírjára .
Egy keverőtálban keverjük össze a 2 tojássárgáját, a tejszínt, borsot, kevés sót – ha sós sonkát használunk, akkor ezt ne sózzuk meg! Reszeljük bele a sajt 2/3-át és a fokhagymát.
Amikor megfőtt a tészta, lecsepegtetjük, nyakon öntjük a keverékkel, ráöntjük a megpirult szalonnát, a kisült zsírt, egyet forralunk rajta, és már tálalható.
Tálaláskor a megmaradt parmezánt ráreszeljük, és frissen őrölt borssal szórjuk.