Főoldal \ Tükörglazúros málna habtorta
A+ a-

Tükörglazúros málna habtorta recept

Hozzávalók:

piskóta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
3 nagy evőkanál liszt

hab:
175 g fehércsoki
3 tojássárgája
70 g cukor
4 dl habtejszín
10 g zselatin

málnafőzet:
20 dkg málna
cukor ízlés szerint
6 g zselatin

Glazúr:
15 dkg cukor
10 dkg sűrítetett tej (cukrozott)
10 g zselatin
175 g fehér csoki
piros ételfesték
140 ml víz

Recept:

Majd megvesztem, hogy én is beállhassak a sorba, és az én konyhában is elkészüljön a tükörglazúr, amit a neten kinéztem.
Ezer videot végignéztem, de az enyém mégsem lett olyan tökéletes. Ennek ellenére tetszik! Mások is elkezdték valahogy, majd gyakorlom még.

A torta alapja egy egyszerű piskótalap lett. A tojásokat kettéválasztottam….volna. De Réka jött “segíteni“, és nem volt formában. A fehérje lávaként ömlött le a pulton, végigfolyva a konyhaszekrény oldalán, rá a szőnyegre. A másik fele ügyesen landolt az edényben, boldogan elegyedve a sárgájával. Na, ebből nem lesz semmi ….kuka.

Próbáltam megőrizni a hidegvérem, nem sok sikerrel, így Réka távozott. Folytattam egyedül.

A tojásfehérjét egy csipet sóval felvertem habbá. Amikor már szép kemény volt, apránként a cukor felével még keményebbre vertem. Mindeközben:
-Anya nézd! Nézd! A kutya piknikezik! Anya…..aaaaannnyaaaaa…- folytatódott, míg be nem mentem a szobájába megnézni a barna plüsskutya piknik-buliját. A szőnyegen kipakolva az összes figura, plüssállat akkurátus körben, középen az edényeim mint “ételek” sorakoznak.
Nagy nyelés, vissza a konyhába:
A tojássárgáját a cukor másik felével fehéredésig kavartam, hozzáadtam a sütőport és a lisztet.
Amikor szépen egyneművé keveredett, kézzel, fakanállal óvatosan összeforgatva, hogy a hab ne törjön, összekevertem a fehérjehabbal. Közben újabb: “Anya, nézd!

Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformába öntöttem, megnéztem egyetlenem produktumát a mellékhelyiségben, kitöröltem a fenekét, kezetmostam….és 180 °-on készre sütöttem. (miközben ezt a receptet írom is, épp popsit törlök)

A kihűlt piskótára jött a hab:
A málnát (november van, de még terem nálunk) felfőztem kis cukorral, Amikor levet eresztett, a zselatint kevés vízzel kikeverve hozzáadtam és jól elkevertem.
A kockára tört fehér csokoládéra ráöntöttem 0,5 dl felforralt habtejszínt, és elkevertem. Hozzáadtam a tojássárgáját.
A habtejszínt félig felvertem, majd a cukrot hozzáadva keményre vertem, és a csokoládéhoz forgattam.
A maradék 0,5 dl meleg habtejszínhez kevertem a zselatint, adtam hozzá a krémből egy keveset, jól elkevertem, majd hozzáadtam a habos fehércsokihoz. Végül beleforgattam a kihűlt málnafőzetet is.
A piskóta köré tettem az állítható tortakarikát, és a mousset ráöntöttem. Egy óra fagyasztó, majd reggelig hűtő.

Ééééés jött a tüközglazúr….és mindent vitt. Minden úszott a piros festékben és a mázban :D
még a fiókba is jutott :)
A cukrot, sűrített tejet és 1 dl vizet felfőztem, amíg a cukor elolvadt. A zselatint maradék vízben feloldottam, hozzákevertem (már nem főztem tovább), majd az egészet az apróra tört fehércsokira öntöttem.
Hozzáadtam a festéket, elkevertem.

Megvártam, míg egész langyosra hűl (hűlés közben bőrösödik, nem árt néha megkavarni). Addig a tortát készítettem elő: szakácsfáklyával vagy hajszártóval meg kell melegíteni a karika oldalát, így szépen lehúzhatjuk róla a karikát. Ha ezzel megvagyunk, rácsra (ez alá tálca), vagy tálcára állított felfordított levesestálkára tesszük a tortát. A tálca a lefoló máz összegyűjtésére kell.

A mázat tortára öntöttem. A lecsorgó máz újra használható. A máz nem fog megszilárdulni, de szépen vágható, és gyönyörű tükörfénye van. A torta legyen tökéletesen sima, mert kiadja a hibákat. Nekem bizony a torta oldala nem lett hibátlan, a máz alatt ez látszott is.









Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

9 272 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress