Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
5 g só
1 tojássárgája
töltelék:
25 dkg túró
7 dkg cukor
24 g búzadara
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
mazsola ízlés szerint
Recept:
A kakós csiga után ismét blundel tésztából készült édesség, ezúttal túrós táska.
Mennyei!!!!!
Elkészítéséhez a vajat és 10 dkg lisztet összegyúrunk vajalapnak. Lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.
Ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 7 dekagrammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.
Következik az előtészta (forteig) készítés. Ehhez a tej felét langyosítjuk majd hozzátesszük az élesztőt és egy kevés cukrot. A tej másik felében feloldjuk a maradék cukrot, sót,tojássárgáját így könnyebben el tudjuk dolgozni a tésztában. Ha az élesztő felfutott akkor a keveréket és a lecsípett vajalapot a liszthez öntjük és jól kidolgozzuk.
Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.
A megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a vajas részt, majd ráhajtjuk a tészta egymással szemben elhelyezkedő „leveleit”.
A 2cm vastagságúra kinyújtott téglaalapú tésztát meghajtjuk szimplán, majd a tésztát 90 fokos fordítás után újra nyújtjuk és meghajtjuk duplán.
A szimpla hajtogatás azt jelenti, hogy megkeressük a tészta középvonalát, és ráhajtjuk az egyik szélét a középvonalra, majd a másik felét a már behajtott részre hajtjuk.
A dupla hajtás szerint megkeressük a tészta középvonalát, melyre ráhajtjuk a tészta egyik negyedét, majd a másik felét is. Ezután a hűtőben 20 percig pihentessük.
Készítsük el a tölteléket, hog yállni tudjon. Ehhez az összetevőit nemes egyszerűséggel keverjük össze.
A tésztát a hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
Ha pihent, nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és vágjuk fel kb. 10*10 cm es négyzetekre. Egy kenőtoll segítségével vízzel kenjük meg a tészta felületét. A kis négyzetek közepére helyezzünk dió nagyságú túrótölteléket, majd a tészta négy sarkát hajtsuk középre. Először két oldalról, majd alulról és felülről. Ne húzzuk, feszítsük a tésztát, mert visszaugrik, és szétnyílik sütés közben. Fél órán át kelesszük, majd előmelegített 200 fokos sütőben 15 percig süssük. Porcukorral meghintve tálaljuk.