Bizonyos ételek stresszoldó hatása segíthet megnyugtathatni a szervezetet. Az étrendünk megváltoztatása természetesen nem helyettesíti az orvosi kezelést komoly probléma esetén, de azt kiegészítve segíthet, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.
Azt tudjuk, hogy a stressz hatására jobban kívánjuk a gyorsételeket, de nem biztos, hogy ez a legjobb választás, sőt. Szerencsére számos ételről tudjuk, hogy segíthet megszüntetni a stressz lelki és fizikai hatásait egyaránt – így nem fogunk meggondolatlanul olyan ételekhez nyúlni, amely nem jó nekünk.
1. Bogyós gyümölcsök
Az áfonyában, a málnában és az eperben is találhatók természetes antioxidánsok és C-vitamin. A C-vitamin hozzájárul a kortizol-szint szabályozásához, ami elősegítheti a stressz gyorsabb leküzdését.
2. Teljes kiőrlésű gabonafélék
Amellett, hogy jót tesz a szívnek és az emésztőrendszernek, a teljes kiőrlésű gabonának nyugtató hatása is van. Összetett szénhidrátokban gazdag ételek, hatására nő a szerotoninszint, így nyugtató és hangulatjavító hatással bírnak.
3. Hal
Sokféle hal van, amely remek omega-3 forrás. Ez a zsírsav, amely szintén mérsékelheti a szorongást, megtalálható például a lazacban, a tonhalban, a makrélában, a heringben, a pisztrángban, a laposhalban és a szardíniában. Az olajos halak esetében a DHA és az EPA omega-3 zsírsavak számítanak kifejezetten fontosnak. A DHA hatására jobban alszunk, az EPA révén pedig csökken sejtjeinkben a stressz okozta gyulladás. Az omega-3 zsírsavakban nagy mennyiségben találhatunk B-vitaminokat, cinket és magnéziumot is, amelyekre szervezetünknek nagy szüksége van stresszes időszakban, de a stressz okozta cukoréhséget is mérséklik.
A legjobb hetente 2-4 alkalommal fogyasztani makrélát, szardellát, lazacot, szardíniát vagy pisztrángot.
4. Babfélék
A feketebab, a limabab, a csicseriborsó, a szója és lencse mind elsőrangú magnézium-forrás. Ez pedig segíthet mérsékelni a hangulat-ingadozást. Ez az ásványi anyag hozzájárul az izmok ellazításához, a fejfájás enyhítéséhez és a nyugodt, pihentető alváshoz.
5. Alma, narancs és banán
Ezeknek a gyümölcsnek rengeteg pozitív tulajdonsága van. Rostban és C-vitaminban gazdagok, ami erősíti az immunrendszert. A banán magas káliumforrásként is jól ismert, piridoxinban, azaz B6-vitaminban is gazdag, melynek segítségével a boldogsághormonként is ismert szerotonin is termelődik.
6. Gyógyteák
A hosszú téli estéken nincs is jobb, mint a meleg szobában ülni egy bögre teával a kezünkben. Ma már gyógyteák széles választékából válogathatunk. A kamillát leginkább nyugtató hatásáról – lefekvés előtti tea formájában – ismerhetjük. Nyugtató hatását annak köszönheti, hogy fokozza a glicin nevű aminosav mennyiségét a szervezetünkben, így űzi el a stresszt, nyugtatja meg az idegeket. A kamilla mindemellett fokozza a hippursav mennyiségét is, amelynek köszönhetően könnyebben megbirkózhatunk a stressz miatt jelentkező betegségekkel. A kamillatea arra is jó, hogy étkezések után segítsük az emésztést, de gyomorgörcsre és székrekedésre is hatásos lehet, így az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteire is.
7. Étcsokoládé
A csokoládé híres nyugtató hatásáról,különösen az étcsokoládé csökkenti hatásosan a stresszhormon-termelést. Korábbi kutatások azt állítják, hogy napi 40 gramm étcsokoládé hatására sokkal hatékonyabban tudjuk felvenni a küzdelmet a stresszel, mivel olyan béta-endorfinokat szabadít fel bennünk, amelyek segítenek testünknek a védekezésben. Ráadásul a benne lévő feniletilamin (PEA) hatására jókedvűbbnek, euforikusabbnak érezhetjük magunkat.
Mit ne fogyasszunk?
Van néhány olyan étel és ital, amit jobb kerülni, amikor feszültek vagyunk, ilyenek elsősorban a koffein- és alkoholtartalmú termékek.
A koffein fogyasztása befolyásolhatja az alvás hosszát és minőségét, ami hatással van arra, hogy miként kezeljük a stresszt. A szakember nem javasolja a túl sok kávé fogyasztását stresszes időszakban.
Az alkohol miközben lebomlik a szervezetben, szintén feszültté tehet, ráadásul dehidratál, ami szintén negatív hatással lehet a hangulatunkra.