Áfonyás pohárkrém recept

  • Áfonyás pohárkrém recept
  • Áfonyás pohárkrém recept
  • Áfonyás pohárkrém recept

Hozzávalók:

6-8 pohárhoz:
4 tojás
fél zacskó sütőpor
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
4 evőkanál cukor

habcsók:
2 tojásfehérje
10 dkg cukor

gyümölcsöntet:
25 dkg áfonya
cukor ízlés szerint
1 ek keményítő

krém:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 vaníliarúd kikapart magja
1 doboz Philadelphia krémsajt
porcukor ízlés szerint

Recept:

Ez ismét egy könnyű, nem túl édes, frissítő, gyümölcsös pohárkrém.

Nem mondom, hogy egyszerű, mert mindent magam készítettem hozzá: habcsókot, piskótát, gyümölcsöntetet, krémet.

A kakaós piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat robotgéppel verjük fel a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a  kakaóport, a lisztet, és keverjük jól el. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal adjuk hozzá, ne törjön össze.

Egy 16 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a  tésztát, és betoljuk a sütőbe.

Ha picit megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja.

Kivesszük, kihűtjük.

A habcsókhoz a tojásfehérjét csipet sóval  kemény habbá verjük, majd a cukrot aprénként hozzáadva tovább keverjük.

Egy nagyobb sütőlemezre sütőpapírt terítünk, erre kenjük kb 2-3 cm vastagságban a habot. Nem “gyártottam csókokat”, hiszen úgyis morzsásra kell törni majd.

130 °C –ra előmelegített sütőbe tesszük, de azonnal lecsökkentjük a hőt 110 °C –ra.

Legalább 1-1,5 órán keresztül szárítjuk a sütőben. Amikor már halvány vajszínű, és kemény a habcsók felülete, akkor van kész.

A sütés folyamán ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

Az áfonyaöntethez az áfonyát a cukorral feltesszük főzni. Ha forr, a keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, és a szószhoz adjuk. Alacsony lángon besűrítjük és elzárjuk alatta a gázt.

Hagyjuk hűlni.

A krémhez a  tejszínhabot nem túl kemény habbá verjük, majd  a mascarponehoz és a sajtkrémhez dolgozzuk. A  vanília kikapart magjával és ízlés szerinti porcukorral ízesítjük.

Poharakba rétegezzük a krémet, az öntetet, az apróra tépkedett piskótát, a morzsára tört habcsókot, és hűtve tálaljuk!

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*