Főoldal \ Aranygaluska
A+ a-

Aranygaluska recept

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 csomag (5 dkg) élesztő
3 dl tej
15 dkg kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
Szóráshoz:
20 dkg darált dió
15 dkg kristálycukor

Sodóhoz:
4dl fehérbor
1 dl víz
4 tojás
18 dkg cukor
1 citrom
fél ek liszt

Recept:

Gyermekkorom kedvenc menzás csemegéje. Na, nem borsodóval…. Akkor még csak vaníliamártást, vagy híg pudingot kaptunk csak hozzá. Elkészítése nem ördöngösség, bátran lássunk neki!

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

Egy nagy tálban randizhat a liszt, a tojássárgáják és az élesztős cukros tej. Jól kidolgozzuk a tésztát, akár kézzel, akár dagasztókaros robotgéppel.
Lisztezzük be a tetejét, tiszta konyharuhával takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát nyújtódeszkán fél centiméter vastagra kinyújtjuk. Kisebb pogácsaszaggatóval a tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma vagy tepsi aljába. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval.

A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra. A sütőformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.

Borsodóval vagy vaníliasodóval tálaljuk.

Amíg sül a tészta, el lehet készíteni a borsodót:

Egy lábosba felteszek vizet forralni. Keresek egy olyan mély, kerek tűzálló tálat, amit a lábos tetejére tudok helyezni, anélkül, hogy az alja a vízbe érne.

Ebbe a tálba ütöm a négy tojást, habverővel felverem őket. Hozzáadom a cukrot, csipet sót,a fehérbort, a vizet, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, és a lisztet.

Az egészet elkeverem habverővel és gőzön folyamatosan keverem, amíg habos lesz és lassan folyós. Az ízét befolyásolja a bor és a citrom minősége, ezért kóstoljuk meg hogy kell-e bele még cukor.








Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.