Hozzávalók:
3 tojás
2 dl cukor
1 zacskó sütőpor
2 dl darált mák
1 teáskanál mézeskalács fűszer
3 dl liszt
1 dl olaj
2 dl tej
40 dkg aszalt szilva
Recept:
Megint összegyűlt egy nagy adag aszalt szilva itthon, gondolkodtam, mit kezdhetnék vele, aztán rátaláltam erre a remek egyszerű kavart sütemény receptre. Az aszalt szilva egészségre gyakorolt hatásáról hosszan írhatnék. Remek káliumforrás, az emésztést segíti, méregtelenít, a benne található antioxidánsok mérséklik, gátolják az érelmeszesedéses folyamatot, ami például szívinfarktushoz vezethet.
A sütihez melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy kb 35*25 cm -es tepsit sütőpapírral, de vajazhatjuk-lisztezhetjük is.
Az aszalt szilvát én robotgéppel megdaráltam…vagy inkább pépesítettem, de késsel is dolgozhatunk, csak az hosszadalmasabb.
A mértékegységeket egy 2 dl bögrével mérjük. Célszerű a receptben leírtak sorrendjét követni, először a száraz hozzávalókat vegyíteni.
A tojásokat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá sütőporral elkevert lisztet, a mákot, a mézeskalács fűszert, az aszalt szilvát, végül az olajat és a tejet.
Keverjük jól ki, és simítsuk a tepsibe. Ha megdagadt a sütemény, mérsékeljük a hőt, 150-160 fokra, hogy át tudjon sülni. Tűpróbával ellenőrizzük az elkészültét.
Kihűlve kockákra vágva tálaljuk.