Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept

  • Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept
  • Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept
  • Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept
  • Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept

Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept  Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept  Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept  Barnasörös, pirított hagymás vekni thangzhonggal recept  

Hozzávalók:

Előtészta:
10 dkg rozskovász
1 dl víz
10 dkg világos rozsliszt

Thangzhong:
5 dkg BL 80 liszt
2 dl víz

Kenyér:
45 dkg bl80 liszt
5 dkg teljeskiörlésű rozs
5 dkg graham liszt
2 tk só
2 dl barnasör
egy marék pirított hagyma (vágott vöröshagymát lisztbe forgattam és olajban kisütöttem)

Recept:

Talán ez a legjobb kenyerem eddig.

Még nem fejtettem meg, mitől ilyen puha: a  barna sör teszi vagy a thangzhong, vagy együtt karöltve….Puha, rugalmas, hagymás ízű. A sör ízét nem érzem benne.

A thangzhong: sokat olvastam róla, szerettem volna kipróbálni. A leírások szerint ez a csiriz szerű anyag lehetővé teszi, hogy a kenyér friss maradjon hosszabb ideig anélkül, hogy használnánk mesterséges tartósítószert. Mire a főzött massza eléri a 65 fokot,  a lisztben lévő keményítő megköti a folyadékot és zselészerű állaga lesz a tangzhongnak. Ezzel a tésztánknak is nedvesebb, puhább, rugalmasabb állagot kölcsönöz majd.

A szabály szerint 500 gramm lisztet tartalmazó kenyérhez  kb 25 gramm lisztből készült tangzhong-ot használunk. Természetesen ugyanúgy mint a kovászban lévő liszttel, a lisztmennyiséget leszámolva az 500 gramm lisztből ( tehát igazából 475 gramm liszt plusz a tangzhong ).  Én ennek a dupláját használtam kísérletképpen, bevált. Készíthetünk többet is mint amennyit elhasználunk a hűtőben 3-4 napig eltartható.

És akkor jöjjön  a kenyér:

Este indult a móka. MIután megetettem két kovászkámat, a harmadikból, a rozsosból kivettem 10 dkg-ot egy edénybe, amit 10 dkg liszttel és 1 dl vízzel elkevertem. Ez volt az előtészta. Őt hagytam reggelig állni a pulton.

Szintén még este megcsináltam thangzhongot 5 dkg lisztből is 4 dl vízből. Ezt kevergetve sűrűre kell főzni, míg az edény aljára barázdát tudunk húzni. Reggelig hagytam hűlni, fóliával lefedve, hogy ne bőrősödjön meg.

A dagasztás előtt 1 órával bekevertem a thangzhongot a liszttel és 2 dl barna sörrel.

Dagasztás következett: ezt a gombócot és az előtésztát kidagasztottam, melynek végén a sót is beledolgoztam. Csapkodós technikát alkalmaztam utána.

Kicsit hagytam pihenni, majd lamináltam a tésztát. Ez annyit tesz, hogy vízzel spriccelt munkalapon nedves kézzel vékonyra (mint a rétestésztát) kihúzogattam, vigyázva, hogy el ne szakadjon. Ekkor rászórtam a hagymát és hajtogattam.

Pihent fél órát, majd sziromhajtást végeztem. Ezt ismételtem még egyszer, majd ruhával bélelt, lisztezett  edénybe tettem, és éjszakára a hűtőben kelesztettem. Reggel négykor kivettem a drágát, és bedugtam az ágyba magam mellé, együtt háltunk másfél órácskát.

Befűtöttem a sütőt, betettem egy vizes edényt, hogy párás közegben sülhessen, és lisztezett lapátra fordítottam a tésztát, megvágtam pengével, majd ügyesen becsúsztattam a pizzavasra, amit  sütő alján helyeztem el a rácson. Tizenöt percet sült 250 fokon, ekkor kivettem a vizet, majd tovább sütöttem kb 20 percig.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*