Főoldal \ Bejgli II

Bejgli II recept

Hozzávalók:

2 rúdhoz:
Tészta:
260 g búzaliszt (BL55)
78 g vaj
52 g sertészsír
26 g porcukor
1 csipet só
4 g friss élesztő
26 g tojássárgája (1 db =kb 13-15 gramm)
52 ml 2,8%-os tej

A diótöltelékhez (2 rúdra elég):
272 g dió (darált)
110 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor – bourbon
40 g akácméz
6 g fahéj (őrölt)
81 ml 2,8%-os tej
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs héja
szerecsendió (őrölt)
narancshéj – kandírozott
mazsola

A kenéshez
1 db tojássárgája
1 db tojásfehérje

Recept:

Idén ismét megpróbálkoztam a bejglisütéssel. Most az apróséf receptjét próbáltam ki, és nem csalódtam….legalábbis a diósban nem. A mákos most kicsit száraz lett, igaz, a máktöltelék receptje nem az apróséfről volt. Most így csak a diós receptjét közlöm.

Az összetevőket nemes egyszerűséggel egy tálba mérjük ki. Én szárított élesztőt használtam, így nem futtattam. Friss esetén a tejben futtassuk meg külön, és amikor már habos, adjuk a tál tartalmához. Réka tejallergiája miatt én mandulatejet illetve liga margarint használtam.
A tésztát gyúrjuk szép egyneműre, és folpackba csomagolva minimum egy órát hűtőben pihentessük. Nekem két napra nyúlt az egy óra, több részletben tudtam csak megcsinálni a sütit.

A töltelék hozzávalóit- a tej kivételével keverjük össze. A tejet forraljuk fel, és öntsük a száraz anyagokra, majd keverjük jól össze.
A tészát vegyük kétfelé, és nyújtsuk 21×28 cm-es téglalapokra őket. A tészták vastagsága egyenletes legyen!

Ezután a töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19×26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.

Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le. A tészta két rövidebb oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába, majd tekerjük fel a bejglit szép szorosan.

Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni.

Ha a tojássárgája megszáradt, kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Megint tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. A száradás alatt melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.








Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.