Cipőtorta recept

  • Cipőtorta recept
  • Cipőtorta recept

Cipőtorta recept  Cipőtorta recept  

Hozzávalók:

A piskótához:
8 tojás
4 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
csipet só

Töltelék:
0,5 kg túró
0,5 liter tejszín
porcukor
1 zacskó zselatinfix
1 barackbefőtt

0,7 kg marcipán
1 zacskó pillecukor
0,5 kg porcukor
piros és zöld ételfesték
ehető gyöngyök

Recept:

A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor  másik felével , míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Én egy A4-es méretnél valamivel kisebb tepsiben sütöttem meg, ennek csak az alját béleltem ki sütőpapírral.

A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskótát hűlés után kétfelé vágjuk.

A töltelékhez a porcukorral  verjük kemény habbá a tejszínt. A túrót törjük össze és keverjük a habhoz, majd adjunk hozzá zselatinfixet.
Kenjünk egy réteg krémet a tésztára, majd rakjuk ki apróra vágott barackbefőttel. Ezt fedjük be krémmel. Helyezzük rá a tészta „tetejét”, és vonjuk be egyenletesen az egészet a  maradék krémmel.
A bevonáshoz háromszoros marcipán a legalkalmasabb, ami könnyen alakítható, nyújtható. Ezt zöld ételfestékkel színeztem.

A kétharmadát két sütőpapír közt vagy porcukros felületen nyújtsuk vékonyra és vonjuk be vele a tortát. A másik harmaddal készítsük el a cipős doboz „tetejét”, azaz  a tetejét vonjuk be még egyszer, úgy , hogy egy-két cm lelógjon a  torta oldalára.

A cipőt pillecukorból csináltam, több napos feladat. A pillecukrot (a cipőhöz kb 5-6szem szükséges) pici vízzel fröcsköljük meg és mikróban rövid idő alatt olvasszuk meg.
Kevés piros ételfestéket és annyi porcukrot keverjünk hozzá, hogy gyurmaszerű legyen. Érdemes előre sablonokat készíteni kartonból, én ez alapján vágtam ki a kinyújtott cukrot.  Kb egy napa  a száradási ideje, erre az időre úgy kell beállítani a formát, ahogyan szeretnénk szilárdulás után látni.
Én a talpat két gyógyszeres dobozon szárítottam, így lett az íve. Az illesztéseket vizes cukorral (illetve volt ahol ragasztó is kellett hozzá, így a cipő nem teljesen ehető) ragaszthatjuk.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*