Citrom mousse torta pisztáciás alappal, tükörglazúrral recept

  • Citrom mousse torta pisztáciás alappal, tükörglazúrral recept
  • Citrom mousse torta pisztáciás alappal, tükörglazúrral recept

Hozzávalók:

Piskóta:
1 db tojás
8 dkg Liszt
6 dkg cukor
0,6 dl tej
0,12 dl olaj
negyed csomag sütőpor
1 lapos ek pisztáciavaj

Mousse:
20 dkg fehércsokoládé
2 tojássárgája
4 dl habtejszín
1 dl víz
1 dl citromlé
8 gramm zselatin (+ 40 gramm hideg víz)
12 dkg kristálycukor

Tükörglazúr:
100 gramm cukor
100 gramm glükóz szirup
75 gramm fehércsokoládé
késhegynyi citromsav
75 gramm sűrített tej
50 gramm víz
10 gramm zselatin por (50 gramm hideg vízben felduzzasztva)
ételfesték

Recept:

A pisztácia mossue torta “ritmusára” készült ez a könnyedebb, kevésbé testes kis desszert, amihez megint – belső méretét tekintve – 9×25×71 cm-es – a szilikon formámat használtam, ebbe elegendő a megadott anyagmennyiség.

A piskótához a tojásfehérjét csipet sóval verjük keményre, majd a cukor felét keverjük hozzá szintén a robotgéppel. A sárgájához adjuk a maradék cukrot, a pisztáciavajat és habosítsuk ki. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, keverjük egyneműre, majd kézzel óvatosan forgassuk hozzá a fehérjehabot, hogy ne törjön össze.

A formánkat béleljük ki sütőpapírral, majd előmelegített, 180 fokos sütőben süssük, amíg halvány színt kap. Nekem ez 18 perc volt.

A lapot szabjuk a forma méretéhez kihűlés után. legyen kicsit kisebb minden irányban, mint a forma.

A moussehoz a zselatint keverjük el a vízzel, és hagyjuk duzzadni. A citromlevet és vizet tegyük fel melegíteni a tűzhelyre.

Az egész tojásokat habosítsuk ki a cukorral, majd adjuk hozzá a forró citromos vizet. Öntsük vissza a tejmelegítéshez használt lábosba a keveréket, és közepes tűzön forraljuk fel. Kissé besűrűsödik.

Vegyük le a tűzről,  adjuk hozzá az apróra tört csokit, a duzzadt zselatint és öt perc várakozás után keverjük jól össze. Kóstoljuk meg, ha kell, adjunk hozzá több cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni.

A tejszínt verjük félkemény habbá és finoman forgassuk össze a langyos alappal.

A krémet helyezzük a formába, tegyük be öt percre a fagyasztóba, majd helyezzük rá a piskótalapot, és finoman nyomjuk annyira bele, hogy a lap és a krém egy szintben legyenek. Fagyasszuk ki alaposan.

A glazúrhoz a zselatint keverjük össze a vízzel, és hagyjuk állni. A vizet, a citromsavat, a cukrot, glükózt melegíteni kezdjük, forrás után még kb 2-3 percig hagyjuk a tűzön időnként kevergetve. Tehetünk hozzá egy pici fehér ételfestéket, ami segít, hogy ne legyen sárgás a mázunk.

Egy magas falú edénybe törjük a fehércsokit, majd öntsük rá a sűrített tejet. Adjuk hozzá a felduzzasztott zselatint, majd mehet rá a forró szirup és a használni kívánt gél állagú ételfesték. 5 percig hagyjuk pihenni, majd botmixerrel finoman alámerülve homogenizáljuk, hogy ne kerüljön bele túl sok buborék.

Fedjük le folpackkal, de úgy, hogy a fólia érjen a tetejéhez a máznak, hogy megakadályozza a “bőr” képződést. Tegyük hűtőbe éjszakára.

Másnap a hűtőből kivéve egy kemény, gumis anyagot kapunk, amit mikróban felmelegítve és 32-33 fokosra hűlve lehet használni.

Ha túl sűrű, melegítsük vissza picit. Mindig a fagyott tortára öntsük, ez nagyon fontos. A glazúrozott tortát tegyük vissza a fagyasztóba, majd 6-8 órán keresztül engedjen ki a hűtőben, zárt dobozban, hogy ne “izzadjon” meg.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*