Főoldal \ Csíkos kalács

Csíkos kalács recept

Hozzávalók:

2 kisebb kalácshoz:
50 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
3 dl langyos tej
1/2 kocka friss élesztő
6 evőkanál cukor
1 mokkáskanál só
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
3 evőkanál kakaópor
1 tojás sárgája a kenéshez kevés tejjel összekeverve

Recept:

Illéskrisznek hála a receptért! Nekem egy picit több cukor hiányzott bele, így a mennyiségeknél ezt javítottam.

Finom, puha kalács. Ilyenkor bánom, hogy nincs egy dagasztógépem.

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.

A kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Ezután elfelezzük, és az egyik gombócba belekeverjük a kevés vízzel kikevert kakaóport.

A két gombócot letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük. Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd a roládokat két beolajozott püspökkenyér formába tesszük. Letakarjuk a formákat és még fél órát pihentetjük.

Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor a tejes tojássárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.








Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.