Hozzávalók:
2-3 főre:
Csirkepörkölt:
fél csirkemell
egy fej vöröshagyma
olaj
pirospaprika
só
1 evőkanál keményítő
2 evőkanál tejföl
Tócsni:
3 közepes burgonya
1 tojás
só
bors
egy kis fej lilahagyma
3-4 evőkanál liszt
fél paradicsom
2 evőkanál tejföl
saláta:
fél kígyóuborka
néhány jégsalátalevél
1 nagy paradicsom vagy néhány kisebb koktélparadicsom
kis zacskó olajbogyó
5 dkg fetasajt
citromlé
olívaolaj
só, bors
reszelt sajt
tejföl a tetejére
Recept:
Sosem csináltam tócsnit nyers burgonyából. Fiatalabb koromban mi ezt főtt krumplival készítettük. Ahhoz adtunk lisztet, sót, és sütöttük ki olajban. Imádtam.
A nyers krumpliból készült változat sem hozott csalódást. Nagyon finom, kissé a lángosra emlékeztet. Nem egy fogyókúrás darab, de a krumpli reszelése szerintem rengeteg kalóriát felemészt ;)
A csirkepörkölthöz a mellet felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk és felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk és apróra vagdaljuk.
Kevés olajon csipet sóval megdinszteljük a felvágott hagymát. Meghintjük egy evőkanálnyi pirospaprikával, majd hozzádobjuk a húst. Hozzáadjuk a paradicsomot, kevés vizet és megkeverjük. Alacsony lángon a hús puhulásáig főzzük. Sózzuk, ha szükséges. A keményítőt kevés vízzel és a tejföllel összekeverjük, és a húshoz adjuk. Röviden összeforraljuk.
A tócsnihoz a burgonyát meghámozzuk, lereszeljük. A hagymát szintén megpucoljuk és apróra vagdaljuk.
Összekeverjük a burgonyát, hagymát, tejfölt, tojást, sót, borsot, lisztet. Sűrű maszát kell kapjunk. Nagy serpenyőben ujjnyi olajba palacsinta nagyságú masszát terítünk szét 1cm vastagon. Mindekét felét erős tűzön barnára sütjük.
A tócsni egyik oldalának felét meghintjük reszelt sajttal, ráhalmozunk a csirkéből, és ráhajtjuk a tócsni másik felét. Tetejét tejföllel, reszelt sajttal szórjuk.
A salátához megpucoljuk a zöldségeket, majd felaprítjuk őket. Sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal és citromlével öntözzük, és összeforgatjuk.