Hozzávalók:
60 dkg liszt
15 dkg vaj
4 evőkanál méz
20 dkg cukor
1,5 evőkanál szódabikarbóna
1,5 kávéskanál ecet
3 egész tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál kakaó
Krémhez:
1,5 konzerv cukrozott sűrített tej (475 g-os)
25 dkg vaj
15 dkg darált dió
Fél dl rum
További őrölt dió és instant kakaópor a szóráshoz
Recept:
A sima marlenka receptje szinte, némi kakaópor hozzáadásával, és konyak helyett rummal. Az ízvilág mégis egészen más.
Előző nap készítsük el a karamellt. Ehhez a sűrített tejet bontatlanul egy nagy fazék vízbe tegyük fel főni és három órán keresztül hagyjuk a tűzön. Másnapra szépen kihűl.
Ha nem kapunk konzervet, elvileg egy jól lezárt befőttesüvegben is főzhető a tubusból kinyomott sűrített tej, bár én nem próbáltam még.
A tésztához tegyük egy fémtálba a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat . A fémtál alá helyezzünk egy vízzel félig töltött lábost és gyújtsunk alá. A gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítsük be a szirupot. A langymeleg sziruphoz tegyük az ecetben feloldott szódabikarbónát. Dolgozzuk bele a lisztet, a kakaóport és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Elvileg pihentetni kell, ám frissen jobban ment a nyújtás.
Osszuk 4 egyenlő részre és gáztepsi hátán, sütőpapíron (vagy vajazzuk) süssük a lehetőleg a nagyon vékonyra (33*33 cm-es lapok lettek) nyújtott tésztát.
180 fokon 5-7 perc alatt lettek készen, enyhe színt kapva. Sütőpapírostól halmoztam egymásra a lapokat és hagytam hűlni.
A krémhez a vajat a rummal habosra kevertem, majd beledolgoztam a darált diót és a sűrített tejet. A lapokat egyenletesen megkentem, úgy, hogy a legfelső lapra is került. Ezt megszórtam darált dióval és instant kakaóporral majd jól lefóliáztam. Másnapra szépen összeért, megpuhult a sütemény.
Nekem nagyon kevés lett a krémje, ezért nem is puhult meg.Legközelebb nem teszem bele a krémbe a diót sem, mert sztem attól sem pult meg. A nélkül jobb volt a krém íze is. Arról nem is szólva, hogy csak 3 tubus sűrített tejet karamellizáltam.460gr-ot.
Jó sokat dolgoztam vele és csalódás lett :(. A befőttes üveges karamellizálás nagyon jó ötlet, csoda finom lett a karamell. Pont 3 óra alatt.
Mariann, nem értem a problémát. Ha kevesebb krémet készítettél,miért csodálkozol,hogy nem puhul a süti? Én 1.5 konzervnyi (1.5*475=712g) sűrített tejől csináltam,ennyi kell bele. Remélem,nem adod fel, Zsófi