Hozzávalók:
2 főre:
30 dkg sertésszűz
olaj
2 dkg vaj
egy kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
só
bors
1 dl alaplé
1 ek mustár
1 ek magos mustár
1 ek méz
2 dl zsíros tejszín
(keményítő opcionális)
Recept:
A minap a vállalati étkezdében dijoni módra elkészített szüzet ettem. Sajnos nem volt lehártyázva a hús, így igen rágós volt, de az íze megihletett, gondoltam, én is elkészítem otthon a magam verzióját, ami végül tejszínes lett. Isteni finom, pikáns, a hús vajpuha!
Két személyre készítettem egy helyes kis kerámia sütőedényben. A mártás állaga ne tévesszen meg senkit, a “fotósom” hidegen fényképezte a művet.
Az elkészítéshez a szüzet alaposan lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk egy órát.
Vaj és olaj keverékén egy teflonos lábosban vagy mélyebb serpenyőben körbepirítjuk, hogy mindenhol gusztusos pirosra kérgesedjen a hús.
Félretesszük a sültet, és a megmaradt zsiradékon (ha nem elég, teszünk hozzá) megfuttatjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a levest, a mézet és a mustárokat. Szépen összeforraljuk, majd a tejszínnel gazdagítjuk.
Ha nem találjuk elég sűrűnek, kevés keményítőt keverjünk ki egy korty vízzel és adjuk az öntethez, és forraljunk egyet rajta.
A húst tegyük tűzálló edénybe, öntsük nyakon a mártással, és alufóliával lefedve előmelegített sütőben 200 fokon süssük fél órát.
Rizzsel, főtt tésztával kínáljuk.