Hozzávalók:
3 rúdhoz
50 dkg finomliszt
10 dkg zsír
8 dkg cukor
2,5 dkg élesztő felfuttatva
1 tojás sárgája
1 dl víz
1 csipet só
reszelt citromhéj
Töltelék:
40 dkg dió
10 dkg mazsola
10 dkg édes darált keksz
20 dkg cukor
2 dl tej
rum ízlés szerint
reszelt citromhéj
Recept:
A tésztához valókat jól dolgozzuk össze, majd minimum fél órát pihentessük. Utána 3-4 mm vastagra, kb. A4-es lap méretűre nyújtsuk ki.
A tölteléket kenjük rá a résztára, a széleit hagyjuk ki. A rövidebb oldalt egy cm vastagon hajtsuk fel, majd a hosszanti oldalnál tekerjük fel a tésztát, és úgy tegyük a tepsibe, hogy a hajtás legyen lefelé.
A hurkákat a sütéshez használt tepsiben is pihentessük még egy fél órát. Kenjük meg tojássárgájával és meleg helyen tartsuk, amíg megszárad. Utána kenjük le fehérjével, és hideg helyen szárítsuk meg. Szurkáljuk meg villával a tészta aljáig, majd 180 fokon 30-40 perc alatt süssük meg. Ha a teteje hamar barnulna, tegyünk rá alufóliát..
A töltelékhez a mazsolát meleg vízbe áztatni majd rumba. A diót összekeverni a keksz darálékkal, cukorral, citromhéjjal, leszűrt mazsolával, kevés rummal. Tejjel leforrázni
Elvileg a töltelék és a tészta egy súlyban kell legyen, nálam picit több lett a töltelék, de nagyon finom!