Hozzávalók:
A piskótához:
6 tojás
3 evőkanál finomliszt
4 evőkanál rétesliszt
6 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
0,5 liter hulala
8-9 nagy evőkanál nutella
1 zacskó zselatinfix
1 zacskó mogyorókrokant
mogyorós ostyarudak
Recept:
Édesapám 61. születésnapjára készült finom, könnyű – ám nem diétás! – mogyorótorta. A mogyorókrokantot – mely apróra tört karamellizált mogyoródarabok – a csarnok földszintjén található Ázsia bt-ben vettem.
A piskóta készítéséhez első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojások fehérjét csipet sóval habbá verjük. A sárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük.A fehérjébe óvatosan beleforgatjuk a sárgáját és beleszitáljuk a liszteket és a sütőport illetve a mogyorókrokant egy részét. Vigyázzunk, a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt (csak az alját béleljük, az oldalán remekül meglazítható a piskóta késsel is) kapcsos tortaformába kanalazzuk a tésztát és megkezdjük a sütést. Ha felemelkedett a tészta, mérsékeljük a lángot 160 fokra, és tűpróbáig (ha a torta közepébe szúrt hústűre/villára nem ragad már a tészta) sütjük.
A hulalát kemény habbá verjük, majd hozzákeverünk ízlés szerinti mennyiségű nutellát, végül a zselatinfixet.
A kettévágott tortalapot megkenjük langyosra melegített nutellával, majd megtöltjük a krém kétharmadával. Megszórjuk krokanttal. Rátesszük a másik lapot, bevonjuk a tortát.
Ostyarudakkal körberakjuk, krokanttal és nutellával díszítjük.