Hozzávalók:
15 dkg csokis keksz
6 dkg kukoricapehely
10 dkg vaj
3 tojássárgája
2 teáskanál zselatin
1 dl tej
3 dl tejszín
20 dkg étcsoki
5 dkg cukor
magozott meggybefőtt
kakaópor
Recept:
Csokitorta nyári kiadásban. Ezt a könnyű csemegét Rita konyhájáról lestem el. Magas kakaótartalmú étcsokoládéval még az egészséges étkezés képzete is megvan.
Ismeretes a kakaó pozitív hatása az érrendszerre. A csokoládéban lévő hatóanyagok közül a noradneralin a szervezet energiatartalékait indítja be, a teobromin serkentő hatással van az idegrendszerre, a koffein szintén az idegrendszert serkenti, a flavonoidok antioxidáns tulajdonsággal bírnak, s kedvező hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre. A csokoládé csökkenti a krónikus fáradtság tüneteit, értágító hatású, javítja a memóriát, növeli a szervezet ellenállóképességét a szívbetegségekkel szemben, hangulatjavító hatású.
A torta alapjához morzsoljuk össze jól a ropogós csokis kekszet és a kukoricapelyhet. keverjük össze, majd öntsük nyakon az olvasztott vajjal, és mancsoljuk egynemű masszává.
Béleljük ki a 24 cm kapcsos tortaformánk alját ezzel a kekszes alappal, majd toljuk az előmelegített 175 fokos sütőbe 10-12 percre.
Míg hűl, a tojássárgákat a cukorral és a tejjel tegyük egy akkora fém edénybe, amit egy vízzel félig megtöltött lábos tetejére tudunk ültetni, anélkül, hogy az alja belelógna a vízbe.
Gyújtsuk meg alatta a gázt, és a gőz fölött, habverő segítségével keverjünk sűrű krémet.
Dobjuk bele az apróra tört csokit, vegyük le a lángról, és keverjük, míg szépen elolvad. Ezután a zselatint kevés forró vízben oldjuk fel (ne forraljuk), és keverjük a krémhez, ez ad majd egy kis tartást.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a már kihűlt csokikrémbe.
A kekszes alapot rakjuk ki meggyel, majd simítsuk rá a krémet. Tetejét szitáljuk meg kakaóporral, és hűtőben szilárdítsuk meg.