Főoldal \ Fahéjas leveles kalács
A+ a-

Fahéjas leveles kalács recept

Hozzávalók:

3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek)
1 púpos evőkanál kristálycukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 mokkáskanál só

A töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj
én tettem bele még 2 zacskó vaníliás cukrot és fél zacskó narancsos cukrot (ruf), ami adott némi pluszt

Recept:

A Rupáner-konyha oldalán találtam ezt a remek, foszlós, fahéjas, csakúgy kézzelarcombatömős utána kezet és arcot mosós, zaftos, karamellás csodát. “Rupáner asszony” fahéjas fátyolnak titulálta a sütit, de szerintem a leveles kalács találóbb név.

Egy tálban a tejet, a vajat és a cukrot összemelegítettem mikrohullámú sütőben. Ha langyossá hűlt, adjuk hozzáa tészta összes hozzávalóját, majd a habverő dagasztókarjával dolgozzuk meg a tésztát. Ha szépen összeállt, és elvált az edény falától, lanygos helyen pihentessük 40 percet.

Lisztezett deszkán 30×50 centis téglalappá nyújtottam. Ezt megkentem az olvasztott vajjal, majd megszórtam a fahéjjal, vaníliás- és narancsos cukorral elkevert cukorral.

A vajból és a cukorból egy keveset félretettem a süti tetejére.

A téglalapot hat egyenlő – hosszú –  csíkra vágtam, majd a csíkokat egymásra helyeztem, így kapva egy emeletes csíkot. Ezt további hat kockára vágtam.

Ezeket a kockákat sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába sorakoztattam élével, lásd a “nyers képet“.

A tetejét megkentem a maradék vajjal és meghintettem a maradék cukorral, és pihentettem megint 40 percet.

Közben a sütőt előmelegítettem 175 fokra.

Durván fél óra alatt istenien megsül.

 

 








Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.