Hozzávalók:
Tészta:
12 dkg liszt
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 kávéskanál ecet
2 teáskanál tejföl
2 g sütőpor
Krém:
20 dkg vaj
20dkg porcukor
7g zselatinpor
1 citrom héja
1 dl citromlé
4tojás
Recept:
Ez egy igen intenzív ízvilágú sütemény. Könnyen elkészíthető, de hosszú a hűtési ideje. Másnapra igazán finom.
A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra.
A tésztához 12 dkg lisztet, 6 dkg vajat, 5 dkg porcukrot,1 tojássárgáját, 1 kávéskanál ecetet, 2 teáskanál tejfölt,2 g sütőport összegyúrunk, majd 20 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután kinyújtjuk, 3/4 magasságig béleljük vele a 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, megszurkáljuk, és sütőbe tesszük.
Ha aranybarnára sült, félretesszük hűlni.
Miközben a tészta sül, már elkezdhetjük a krémet készíteni. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukrot,
7 g zselatinport, 1 dl citromlevet, 1 citrom reszelt héját kéziüstbe tesszük, és vízgőzön folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük. Ez azt jelenti, hogy ha beledugjuk az ujjunkat, akkor csípje a forróság.
Ugyancsak folyamatos keverés és gyors habosítás mellett adjunk hozzá egyenként 4 tojást, és folytassuk a keverést, míg el nem oszlott a tojás teljesen, és a massza sűrűn folyóssá válik. Jól sűrítsük be a krémet!
Ezután öntsük rá a tésztára, szép egyenletesen, tegyük hűtőbe a krém megszilárdulásáig (több óra!).
Tetejét lime- vagy citromkarikával díszítsük.