Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
babapiskóta (nem számoltam)
kávé
cukor
fél liter tejszín vagy hulala
2,5 tábla fehércsoki
3-4 kanál nescafe
rumaroma
2 tábla étcsoki
tortadara
Recept:
Szöcsi szülinapjára készítettem a tortát, egész finom lett.
Alapja a szokásos piskóta.
Ehhez melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírral béleljük ki egy 22 cm tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a formát, majd a sütőpapírt, és vágjuk kétfelé.
A krémhez verjük fel kemény habbá a tejszínt, amjd óvatosan csorgassuk hozzá a fehércsokit, a nagyon pici vízben feloldott nescafet, és a rumaromát. Ha szükséges, további porcukorral ízesítsük.
Az alsó lapot kenjük meg a krém egy részével, majd rakjuk ki cukros kávéba mártott babapiskótával. erre újabb adag krém kerül, majd a második piskótalap.
Kívül is vonjuk be a tortát, tetejére habrózsák kerüljenek.
A csokidíszhez megolvasztottam a csokit. Sütőpapírra kentem az olvasztott csokit, majd megszórtam tortadarával. Hűtőbe tettem szilárdulni, majd késsel téglalapokra szabdaltam és a torta oldalához nyomkodtam.