Főoldal \ Fetás pogácsa

Fetás pogácsa recept

Hozzávalók:

1 dl tej
egy kávéskanál cukor
5 dkg élesztő
45 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg feta sajt
2 tojássárgája
kb. csapott ek só
Kenéshez:
1 tojás
reszelt sajt

Recept:

Zsuzsi húgom legutóbb nagyon dicsérte a pogácsámat, bevallom dagadt is a májam.
Sikerének kulcsa a pihentetés és a langyos konyha. Hidegben nehezen kel meg a tészta, így igyekszem befűteni a helyiséget, mielőtt nekilátok kelt tészta készítésének.

A nagyos (nem forró!) cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a margarint és a fetát elmorzsoljuk a liszttel, és hozzáadjuk a többi alapanyagot, és az élesztős tejet. Szépen, lisztezett deszkán kidolgozzuk a tésztát. Én mindig megkóstolom nyersen, hogy elég sós-e (a mai sóknál nem lehet tudni, ráadásul a feta sótartalma is nagyban befolyásolja a végeredményt. Inkább először kevesebbet teszek bele, kóstolok, és adok még hozzá, ha szükséges).

Kelesztem egy bő fél órát, majd kinyújtom, és hajtogatom (a szélét behajtom a tészta harmadáig, majd a másik szélét ráhajtom. Ugyanezt ismétlem a másik irányból is. Ettől lesz szép réteges. Újabb félórás pihentetés jön, majd ismét nyújtás és hajtás, ezt ismételve háromszor.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Sütőlemezre sorakoztatjuk a pogikat (nem kell sem zsiradék alá, sem sütőpapír), tetejüket felvert tojással kenjük, sajttal szórjuk.

Nem maradt más hátra, mint szép pirosra sütni őket.
Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.