Fradi torta recept

  • Fradi torta recept
  • Fradi torta recept

Hozzávalók:

Piskóta:
8 tojás
4 púpos evőkanál finomliszt
4 púpos evőkanál rétesliszt
8 evőkanál cukor
1 zacskó sütőpor
Csipet só

krém:
1 doboz mascarpone
30 kg tejföl
3 dl tejszín
lime leve
reszelt citromhéj
citromos cukor (Auchan)
zöld ételfesték

1 kg marcipán

Recept:

Egy kedves kollega-barátnőm kért meg, hogy süssek egy Fradi-tortát egy rajongó szülinapjára. Nagy nehezen beadtam a derekam, bár Rékával nagyon idő-és energiaigényes bárminemű konyhai feladat, mert szegénykém “segíteni szeretne anyával“.

A torta díszítése kapcsán különös megkötés nem volt, a krémmel kapcsolatban pedig citromízben egyeztünk meg.

A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját.

A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát. A kész piskótát hűlés után vízszintesen háromfelé vágjuk.

A krémhez egy doboz mascarponet fellazítottam a felvert tejszínhabbal és a tejföllel. Beletettem az ízesítőket (ez ízlés szerinti) és némi zöld ételfestéket. A krémmel megtöltöttem és vékonyan bevontam a tortát.

A marcipánt porcukros felületen nyújtsuk ki kb fél cm vékonyra.

Nagysága legyen valamivel nagyobb, mint a torta átmérője oldala plusz a magasság kétszerese.

Marcipánsimító segítségével vonjuk be a formát. A maradék marcipánt színezzük zöldre és készítsük el a díszítést. Ezeket ecsettel nedvesítettem be, úgy “ragasztottam” a tortára.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*