Francia almatorta sós karamellmártással recept

  • Francia almatorta sós karamellmártással recept
  • Francia almatorta sós karamellmártással recept

Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg cukor,
20 dkg finomliszt,
10 dkg hideg vaj,
1 tojássárgája,
3-4 evőkanál hideg víz.
Töltelékhez:
1 kg alma,
10 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
A sós karamellmártáshoz:
15 dkg barna cukor,
3 dl tejszín,
10 dkg vaj,
1 kávéskanál só.

Recept:

Nagyon finom, különleges torta. A karamellmártás osztja a véleményeket, így jobb kérdezni, mielőtt nyakonöntjük a szeletet.

A tésztához összekeverjük a lisztet és a porcukrot egy nagy tálban, majd a kézi reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a hideg vajat. Utána ujjainkkal addig morzsoljuk a cukros liszt és a kemény vaj elegyét, amíg morzsássá nem áll össze, és ha ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet. Gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk, és a tésztát folpackba csomagolva min. 30 percre hűtőbe rakjuk, hogy pihenjen.

Az almákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, és tortaforma helyett előveszünk egy 24 cm-es teflonserpenyőt. Mérsékelt lángon megolvasztjuk benne a vajat, aztán hozzákeverjük a cukrot, és ha a cukor már megkaramellizálódott, hozzátesszük az almaszeleteket. Egyet keverünk rajtuk, és lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároljuk őket.

Megvárjuk, amíg kihűl, és ha úgy kényelmesebb, akkor ezután félretehetjük néhány órára, de hűtőbe ne tegyük, maradjon lefedve a konyhapulton.

Sütéskor előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a tésztát kivesszük a hűtőből. Ha már kicsit felengedett, enyhén lisztes deszkán 1-2 centivel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a karamellás almával teli serpenyő átmérője, aztán a nyújtófa segítségével egy darabban átügyeskedjük oda. A széleit szorosan betunkoljuk az almák alá, és a serpenyő nyelét, ha műanyagból van, több rétegnyi alufóliába csomagoljuk.

A francia almatorta 25 perc alatt megsül. Miután kivettük a sütőből, még várunk néhány percet, és amikor az alján lévő karamell kicsit besűrűsödött, határozott mozdulattal kifordítjuk egy tálra.

Tálaláskor sós karamellmártást adunk hozzá. Ez úgy készül, hogy a barna cukrot és a tejszínt kevergetve összefőzzük mérsékelt tűzön egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és amikor a cukor felolvadt, nagy lángon további 8-10 percig forraljuk még. Ezután levesszük a tűzről, és rögtön, amíg még forró, belekeverjük a sót és apróbb kockákra vágva a vajat. Megvárjuk, hogy a só és a vaj teljesen szétolvadjon, aztán megkóstoljuk a mártást: Ha úgy ítéljük meg, hogy mehet bele még egy kis só, akkor hozzátesszük és elkeverjük. Amikor a mártás kihűlt, hűtőbe tesszük, hogy besűrűsödjön.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*