Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
1 evőkanál finomliszt
2 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál cukor
2 evőkanál keserű kakaópor
Csipet só
A krémhez:
50 dkg túró
0,3 l tejszín vagy hulala
porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
reszelt citromhéj ízlés szerint
20-25 dkg mirelit málna-ribizli
Recept:
Igazi nyár-váró csemege könnyű, habos túrókrémmel, gyümölccsel. Persze, – tavasz lévén – egyelőre csak mirelit gyümölcsből, de így is mennyei!
A kakaós piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat robotgéppel verjük fel a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a kakaóport, a lisztet, és keverjük jól el. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal adjuk hozzá, ne törjön össze.
Sütőpapírra terítsük ki a masszát négyszög alakban. A sütőpapírt közvetlenül tehetjük a sütő rácsára, tehát akkora területűre simítsuk a masszát, ami még kényelmesen befér a sütőbe, és vastagsága ne legyen kisebb 1 cm-nél, mert akkor nem lesz puha a piskóta. Ha picit megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja.
Kivéve a sütőből hántsuk le róla a papírt, majd melegen tekerjük fel egy nedves konyharuhával, és rögtön tekerjük is ki, ne ázzon el.
A krémhez törjük össze a túrót, majd forgassuk össze a keményre felvert tejszínhabbal. Ízesítsük porcukorral, citromhéjjal, vaníliás cukorral. A kiterített piskótára kenjünk egyenletesen krémet, szórjuk meg a fagyott gyümölccsel, tekerjük fel. Kenjük meg kívül is a krémmel, és díszítsük gyümölccsel, citromfű levéllel. Hidegen tálaljuk.