Marha részei és felhasználásuk

A friss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst kellemetlen szagáról, nyálkás tapintásáról lehet felismerni.

A marha bontási részei a felhasználást illetően: ökörszáj (pofa), fej, nyak vagy tarja, hasaalja vagy lebernyeg, szegy hátulja, szegy eleje, lapocka, lábak, lábszár, farok (ököruszály), keresztfartő, spitz fartő, fekete pecsenye, fehér pecsenye, dió vagy gömbölyű felsál, magas hátszín (rostélyos), lapos hátszín, vesepecsenye (bélszín).

a Marha részei

A marha részei

Fej
Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, levesnek, kocsonyának, párolva (pld. mártással), füstölve, ha borjú, akkor rántva is

Tarja (nyak)
Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, főzve

Magas hátszín (rostélyos, gerinc; ha borjú: karaj, borda, kotlett)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, töltve (és párolva) – ha az állat öreg, csakis párolva

Lapos hátszín (borda, kotlett; ha borjú: vesés)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva – ha az állat öreg, csakis párolva

Vesepecsenye (bélszín; ha borjú: szűzpecsenye)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, tatárbifszteknek – ha az állat öreg, csakis párolva a bélszín széléből, azaz a pacsniból a legjobb a pörkölt, a tokány és a ragu is

Fartő (Spitz; ha borjú: rózsa)
Felhasználható: elősütés után párolva (pld. mártással), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is

Fehér- és feketepecsenye (ha borjú: frikandó, comb)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve ha borjú, akkor frissensültnek és kirántva is

Felsál
Felhasználható: elősütés után szeletben párolva (pld. mártással), töltve (és párolva), főzve ha borjú, akkor frissen-, illetve egybensültnek is

Gömbölyű felsál (dió)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is

Szegy hátulja
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is

Szegy eleje
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is

Lapocka
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor (feltekerve, illetve töltve) süthető is

Lábszár (felső és alsó)(ha borjú: felső a csülök, alsó a láb)
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz ha borjú, akkor a láb rántva, a csülök sütve is

Farok (ököruszály)
Felhasználható: főzve (levesbe vagy mártással kínálva), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

6 
A+ a-

9 hozzászólás: “Narancsos csokitorta Édesanyám búcsúztatójára

  1. Szia!
    Ismét én vagyok. Sehol nem kapok ruf narancsos cukrot, már voltam az Auchanban is, ruf termékeket láttam, de cukrot viszont egyet sem.
    Segítenél nekem? Jövő héten szeretném megsütni vendégeknek nagyon tetszik a recept. MIlyen típusú ez a cukor (gumi, töltött, töltetlen stb.) és mekkora volt a zacskó kb. 10-20 dkg?
    Előre is köszi

  2. Szia Zsófi!

    Képzeld megtaláltam a ruf cukrot:) Viszont most sütöm a sütit és a piskóta szuper lett, de krémmel gondom van:( Már 3 habfixálót raktam bele, de nem akar felverődni!:( A tejszín dobozos volt, a lejárati idejét megnéztem jó, a csokit a tejszínnel lehűtöttem úgy próbálom felverni és nem megy. Igaz géppel csináltam, mert már nem érzem a kezem, de a habot is azzal szoktam és nem szokott gond lenni. Már a színe sem olyan, minta tiéd a képen, az enyém sötétebb és az állaga rémes, olyan, minth a tejszín összement volna, de megkóstoltam és nem savanyú, semmi baja ízre. Mi lehet a hiba, van ötleted? Holnapra kész kéne lennie, jönnek a vendégeim. Mit javasolsz?
    előre is köszi a segítségedet.
    Ági

  3. Szia!

    Képzeld ki kellett öntenem a krémet, használhatatlan volt. Lehetőség nem volt újat készíteni, úgyhogy kitatláltam egyet:)
    Isteni lett, ha érdekel leírom a receptet.
    Mégegyszer köszi a segítséget .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*