Levesbetétek

A levesbetétekkel változatosabbá és táplálóbbá tesszük a leveseket.

Lehet közvetlenül a levesbe főzni, ilyen a:
• Csipetke
• Galuska

Más levesbevalókat külön kell kifőzni, és csak közvetlenül a tálalás előtt tenni a levesbe:
• Daragaluska
• Májgaluska

Vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalnak a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belőle, ilyen például a pirított zsemlekocka.

A levesbetétként használt gyúrt tészta illetve a csipetke, a galuska készítéséhez mindig csak annyi lisztet használjunk, amennyit a tojás felvesz, vizet ne adjunk hozzá, így a tészta nem ázik el a levesben.
A készen vásárolt levestészták közül a 8 tojásos megnevezésű az, amely csak tojással, víz nélkül készül.

Cérnametélt

Egy egész tojásból és – a tojás nagyságától függően – úgy 8-10 dkg lisztből egy kis sóval kemény tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk. A tészta legyen olyan kemény és rugalmas, hogy nyújtás közben lisztezésre ne legyen szükség.

A kinyújtott tésztát rövid ideig száradni hagyjuk, majd felvágjuk előbb tenyérnyi csíkokra, ezeket egymásra téve pedig finommetéltre, kockára stb. Ebből a tésztából csipetkét is készíthetünk.

Csipetke

Felütünk, és kevés sóval elhabarunk egy tojást. Előbb keverve, majd a masszát gyúrva lisztet szitálunk hozzá, mígnem kemény tésztát kapunk. Azt apró darabokra csipkedjük, s a csipetkéket egy tiszta konyharuhára kiterítve, hagyjuk kiszáradni. Vászonzacskóban – száraz, levegős helyen – sokáig eláll.

Daragaluska

Daragaluskához egy tojást habosra keverünk 2 dkg zsírral. Megsózzuk, keverünk bele 10 dkg búzadarát és egy negyedóra hosszat pihentetjük. Fövő vízbe, vagy levesbe az evőkanál oldalával galuskákat szaggatunk, és lassan forralva főzzük. Az evőkanalat minden galuska kiszaggatása előtt mártsuk a forró vízbe vagy levesbe, így nem ragad rá a galuskamassza.

Daragaluska – vajas

Vajas galuskához 4-5 dkg vajat 1 tojással elkeverünk, megsózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskatészta keménységű legyen. Kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle, és forró levesben megfőzzük.

Daragaluska másképpen- vajas

25 dkg középhőmérsékletű vajat és, fél kiló búzadarát kézzel összegyúrok. Beleütök négy nagy tojást és egy késhegynyi sütőport. Sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemzölddel ízesítem. 15 percet pihentetem szobahőmérsékleten és már főzhető.

Hagymagombóc

A hagymagombóchoz egy tojást habosra felverek 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem 2 evőkanál búzadarával és a nagyon apróra vágott 1 fej vöröshagymával. Megsózom, és hagyom állni 10 percig. A hagymás masszából nedves kézzel kis diónyi gombócokat formázok, és a levesbe teszem. Legalább 10 percig kis lángon forralom.

Krumpligombóc

15 dkg főtt, áttört krumplit 2 dkg vajjal, 4-5 dkg liszttel, 1 tojássárgájával összekeverünk. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, a finomra vágott petrezselyemzölddel. A masszából apró gombócokat formázunk, és a forrásban lévő levesbe téve 2-3 perc alatt készre főzzük.

Maceszgombóc

2 tojást jól kikeverjük 2 csapott evőkanál zsírral, sóval, brssal, őrölt gyömbérrel fűszerezzük, és hozzáadunk 6 evőkanál maceszdarát (vagy 1-2 lap összetört pászka).

Pár percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk, és a forró levesbe kifőzzük. Néhányszor megforgatjuk, kb.15 perc alatt megfő, és máris tálalhatjuk.

Májgaluska

15 dkg májat késsel szétkaparunk. Egy zsemlét beáztatunk, majd kicsavarjuk. Fél csomag zöldpetrezselymet és egy fél fej megtisztított vöröshagymát finomra vágunk. A vöröshagymát a felolvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét.

Keverőtálba tesszük a májat, a kicsavart zsemlét, egy tojást, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, majoránnával, hozzáadjuk a vöröshagymát, és az egészet összekeverjük, majd fél órán át pihentetjük. Sós vizet forralunk, elvégezzük a próbafőzést, ha szükséges, kevés lisztet keverünk az anyagokhoz. Ha a próbafőzés sikeres, gombócot vagy galuskát formázunk és nem túl erős forralás mellett kifőzzük. Főzőlevében tartjuk melegen.

Palacsinta levesbetét

1-2 tojást 20 dkg liszttel összekeverünk, és annyi sörrel engedjük fel, hogy a szokottnál kicsit hígabb palacsintatésztát kapjunk. A felhevített olajban a szokottnál kicsit barnább palacsintákat sütünk, hűlni hagyjuk, összetekerve vékony metéltre vágjuk, s a forró levessel leöntve tálaljuk.

Pirított zsemlekocka

A zsemlét kis kockákra vágunk. Zsiradékot megforrósítunk, és a zsemlekockákat beleforgatva, gyakran kevergetve, rózsaszínűre pirítjuk. A zsemlekockákat piríthatjuk zsiradék nélkül is, szárazon a sütőben, vagy tűzhelyen teflon serpenyőben, gyakori keverés közben.

Rántott „borsó” (Párizsi gyöngy)

„Rántott borsóhoz” egy tojást 1 dl tejjel, kb. 6 dkg liszttel és egy csipet sóval elkeverve palacsintatésztát készítünk. Nagy lyukú szűrőbe öntjük, és megforrósított zsírba vagy olajba csepegtetjük. A borsó nagyságú tésztát a zsiradékban megforgatjuk, és ha sárgára sült, leszűrjük. Csak tálaláskor tesszük a levesbe.

Reszelt tészta

20 dkg lisztből, 1 tojásból, 3 csipetnyi sóból kemény tésztát készítünk, és azonnal a forró levesbe reszeljük. Gyorsan készíthető, tartalmas levesbetét. Ha kis lyukú reszelőn tiszta konyharuhára reszeljük, és egyenletesen elterítve megszárítjuk, vászonzacskóban, karton dobozban, vagy papírzacskóban száraz, levegős helyen sokáig eláll.

Rizsgombóc

8 dkg rizst rizst 3 dl tejben puhára főzünk, úgy hogy összeálljon, majd hagyjuk kihűlni. Eközben 3 dkg vajat elkeverünk 2 tojássárgájával, sóval, esetleg petrzselyemzöldel és hozzá adjuk a rizst. Hozzá keverjük a felvert tojásfehérjét és kis gombócokat formálva tavaszi zöldséglevesbe főzzük.

Sajtos galuska

10 dkg vajat, sót, 2 tojássárgáját habosra keverünk, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A fehérjéből habot verünk, majd 14 dkg liszttel és 8 dkg reszelt sajttal együtt hozzákeverjük a kikevert tojáshoz. Galuskát formázunk belőle, és a forró levesben 10 perc alatt készre főzzük.

Tarhonya

Ugyan úgy készül mint a reszelt tészta, csak több benne a tojás. 30dkg lisztbe beleütünk 3 tojást, hozzáadunk sót, majd a lehető legkeményebbre gyúrt tésztát lereszeljük. Felhasználhatjuk köretként, vagy azonnal a levesbe főzve, de több napos szárítást követően tartósíthatjuk későbbi felhasználásra.

Zsemlegombóc krémlevesekhez

2-3 beáztatott és kicsavart zsemlét összekeverünk 1 tojással, egy evőkanál apróra vágott, megpárolt hagymával, petrezselyemzölddel, sóval, egy evőkanál liszttel, egy evőkanál zsemlemorzsával. Pihenni hagyjuk. Vizes kanál segítségével apró gombócokat formázva belefőzzük a levesbe.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

2 hozzászólás: “Ananászleves egyszerűen – főzés nélkül

    • Szia Tünde!
      1tk (kb. 5g) agar agar megfelel 6 zselatinlapnak, és elegendő 50 dkg gyümölcshöz vagy 500ml folyadékho. Elkészítési módja: a csomag tartalmát hideg folyadékkal összekeverjük és 1-2 percig állni hagyjuk, majd folyamatos keverés mellett 2 percig forraljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*