Tűpróba

Süteményreceptekben, kevert tészták sütésekor gyakran találkozhatunk a tűpróba megnevezéssel. Ez egy általános módszer annak ellenőrzésére,  hogy eléggé átsült-e már a tészta.

A kívülről szép barnára sült, késznek látszó sütemény belseje lehet sajnos élvezhetetlenül nyers, így ennek megelőzésére érdemes a sütési folyamat vége felé tűpróbát végezni.

A tűpróbához egy hosszú, hegyes eszközre van szükség, amellyel beleszúrunk a sütemény legvastagabb részébe, ha biztosra akarunk menni, több helyen is. Használhatunk fanyársat, hosszú tűt, roládtűt, kötőtűt, esetleg villát. A lényeg, hogy vékony legyen, ne hagyjon feltűnő nyomot a süteményben.

Ha a kihúzott tű száraz, a sütemény elkészült. Ha nyers tésztamaradványok vannak a tűn, a sütemény belül még nyers, a sütemény további sütést igényel.

Ekkor érdemes a sütemény tetejét már fóliával letakarni, hogy ne égjen meg, viszont belül még sülhet a sütemény. Rövid idő elteltével ellenőrizzük ismét tűpróbával a süteményt. Ha a tűpróba eredménye negatív, azaz nincs tésztamaradvány a tűn, a sütemény elkészült.

Egyéb süteményféleségek elkészültét más módszerekkel vizsgálhatjuk:

Piskótatészta készítésekor enyhén nyomjuk meg ujjhegyünkkel a sütemény felületét. Amennyiben a piskóta megsült, a felülete nem nedves, hanem puha, vattafogású. Nyomás hatására az ujjlenyomatunk nem hagy nyomot, a felület rugalmas. Ha a piskótatésztát túlsütjük, elveszíti a rugalmasságát, és kiszárad.

Teasütemények, linzeres sütik akkor sültek meg, ha szép aranybarna színt kaptak.

Kelttészták, túrós-gyümölcsös pite tészták aljának enyhén barnának és száraznak kell lennie. Ennek ellenőrzéséhez, emeljük meg óvatosan a sütemény szélét egy széles kés segítségével.

A mézestésztát nem szabad túlsütni, mert kiszárad, kemény lesz. A mézes sütemény akkor tökéletes, ha a tészta aranybarnára sült. Ilyenkor a tészta még kicsit lágy, azonban néhány perc hűlést követően a tészta elkezd ropogóssá válni.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

7 hozzászólás: “Barackos joghurt kocka

 1. Teri vagyok. Azt szeretném megtudni, hogy a tészta hozzávalóiban nem szerepel a málna, de írod, hogy rá kell szórni a tetejére. A barack meg a felső joghurtos részébe. Akkor ezt két különböző gyümölccsel kell, vagy azonos gyümölcsökkel is lehet?

 2. Én mindent az előirt recept alapján csináltam már másodjára a joghurtos krém a tetején mégis teljesen híg és folyós. Szóval úgy gondolom az alábbi fotónak semmi köze a recepthez!

  • Kikérem magamnak a fotó meghazudtolását! Itt minden kép igazi, és saját készítésű, a recept alapján.
   Valószínűleg valamit csak rosszul csinálsz, ha nem lesz szilárd a krém.
   Már eleve a 4 dl tejszínhab keményre felverve ad egy szilárdságot a szinte azonos mennyiségű joghurtnak, a zselatin ezt még tetézi. Nem tudom, hol rontod el…

 3. Kipróbáltam és hibátlan lett, tényleg kb. 50-50%-ra vannak megadva az arányok. Sajnos nekem kisebb volt a sütőforma, így picit eltolódtak az arányok, de ízre és állagra is nagyon jó lett! Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*