Vaj és vajkészítés

Nincs is finomabb, mint egy szelet friss kenyér teavajjal, mézzel.

A napokban találtam egy cikket az interneten, hogy házilag, tejszínből is köpülhetünk vajat, így rögvest ki is próbáltam.

De a kísérlet leírása előtt lássuk, mi is a vaj.  A wikipédia szerint: “A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Tejszínből vagy tejfölből készítik, ami eredetileg az aludttej készítésekor gyűlik össze annak felszínén. A vajkészítés eljárása során köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

Hazánkban és Európa jelentős részén tehéntejből állítják elő. Ritkábban készítik bivaly-, juh- illetve kecsketejből. A vaj zsírtartalma legalább 80% és legfeljebb 90% lehet.

Egészségre gyakorolt hatás:

A tejfehérje allergiásoknak szigorúan kerülniük kell a vaj fogyasztását. A laktózérzékenyek azonban bátran fogyaszthatják kenőzsiradékként a vajakat.Vérkoleszterinszintet növelő tulajdonsága miatt nem szükséges teljesen kizárnunk étrendünkből, mértékkel fogyasztva, figyelemreméltó beltartalmi értékei, kellemes íze, ízkiemelő hatása miatt gazdagíthatja étrendünket.

Zsírtartalmuk következtében a vajak és vajkészítmények általában nagy energiatartalommal bírnak; legnagyobb mennyiségben telített zsírokat, kisebb mértékben egyszeresen telítetlen, legkisebb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaznak. Kiváló forrása a zsírban oldódó (A, D, E és K) vitaminoknak, színét a karotinoidok adják.

Előállítása:

A vajat köpüléssel állítják elő. Köpüléskor gyakorlatilag addig ütik a tejszínt, amíg 35-40 százaléknyi zsírtartalmú tejszín alkotóelemeire válik, tejzsírra és vízre, amit le lehet önteni, és készen is van a vaj, aminek a zsírtartalma ekkora már nyolcvan százalék körüli lesz. A vaj minősége sok mindentől függ. Egyrészt attól, hogy mennyi vizet hagytak benne. Ha sokat, akkor hidegen nagyon kemény, időnként vízpermetes a felszíne, íze jellegtelen. Ha azonban jól kiköpülték hidegen is kenhető, nem törik, morzsálódik. Minél tápanyagdúsabb takarmányon él a jószág, annál sárgásabb a teje, és ebből következőleg a vaja is.

És hogy házilag hogy álljunk neki?

Három deci friss, házi tejszínt keverőtálba öntünk, és elektromos habverővel a legerősebb fokozaton verni kezdjük. Először szépen eléri a tejszínhab állagot, majd néhány perc múlva a tejszínhab széttöredezik, csomósodni kezd. Ezután a csomók egyre szilárdabbak lesznek, és megjelenik a tál alján a víz. Amikor a vizet már úgy ki lehet önteni a tálból, hogy a zsír nem mozdul, elkészültünk. A folyadékot leöntjük, a kész vajat tégelybe kanalazzuk, és készen is vagyunk.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

2 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*