A+ a-

Zselatin gyorstalpaló

Úgy éreztem, nekem is hasznos, ha beleásom magam a zselatin rejtelmeibe, de talán másnak is jól jön némi információ.

Mi a zselatin?

A zselatin egy zselésítő anyag, melyet háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő. Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. Por vagy lap formában kapható, de alapanyagukban nincs különbség. A zselatinlap adagolása egyszerűbb, a zselatinpor viszont könnyebben oldódik.

Adagolás:

Az adagolás mindig gondot okoz, álljon itt néhány aranyszabály:

Axióma: 9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6 zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.

A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm zselatinport használjunk, de ha vágható állagot akarunk, akkor fél literhez 6 zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk.

Használat:

A zselatint alacsony hőmérsékleten kell feloldani, majd langyosra hűtve kell a hideg folyadékhoz vagy krémhez adni. A forralástól elveszti kocsonyásító képességét.

A zselatinlapot annyi hideg vízbe kell áztatni, hogy ellepje. Amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk.

A zselatinport a használati utasításnak megfelelő mennyiségű vízben duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük, míg megolvad.

Friss gyümölccsel nem keményedik meg a zselatin, mert a gyümölcsben található fehérjebontó enzim feloldja a nagyrészt fehérjéből álló zselatint.

Ha a gyümölcsöt néhány percig forró vízben főzzük, a hő elpusztítja a fehérjebontó enzimet. Az így előkészített gyümölccsel már megkeményedik a zselatin. A befőtt és konzerv gyümölcsöket közvetlenül használhatjuk.

A kocsonyaféléket és a zseléket nem tudjuk mélyhűteni, mert kiolvadás után folyóssá válnak, viszont a krémes desszerteket tárolhatjuk mélyhűtőben.

És aki vegetáriánus, vagy más alternatívát választana:

 Agaragar:

Tisztán növényi eredetű, sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Vörös algából nyerik, az élelmiszeripar E 406 néven használja.

Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a zselatinnál jóval drágább, és pontos adagolást kíván, mivel háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a  hagyományos zselatin.

Stabark:

A stabark szintén egy reform, növényi zselésítő, aminek az alapja egy génmanipuláció mentes kukoricakeményítő. Ezt a zselésítőt bio boltokban lehet beszerezni.

Összetétel:
kukoricakeményítő
guarliszt (E412): növényi eredetű anyag
xantánliszt (E415): bakteriális eredetű anyag
szentjánoskenyérliszt (E410): a.k.a. karobpor.

A stabark gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél. A zselésítés min. 75C fok hőmérsékleten jön létre. Hidegen NEM MŰKÖDIK!
Zselatin gyorstalpaló bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Izolda hozzászólása:

  Nagyon köszi, ez most nagyon jól jött. :D
  Sosem használtam még zselatint, így azért jóval könnyebb lesz. :)

 2. Elvira hozzászólása:

  Az a nagy “baj”, hogy a kereskedelemben kapható zselatin lapok nem egyforma méretűek. Ezért nagyon hálás lennék, ha a receptekben nem a lapok száma, hanem grammok lennének megadva.
  X g zselatin por =X g zselatinlap???

  • gasztromankó hozzászólása:

   Kedves Elvira

   A zselatin gyorstalpaló cikk pontosan ezért is született, az átváltások megtalálhatóak benne. A receptjeimben soha nem lapokról, hanem grammoról írok.

   Gasztromanko

 3. Éva hozzászólása:

  A zselatin akkor is meg köt ha nem hagytam meg sűrűsödni,mielőtt rá öntöttem a sütire?

 4. Anna hozzászólása:

  A zseléhez hideg vízbe áztatjuk a lap zselatint (az enyémet 5 percig kellett), felforraljuk a meggy levet. A kinyomkodott zselatint a lébe tesszük, kihűtjük (de még folyós legyen).
  Megkérdezhetem ez egy recepthez volt és mit jelent az hogy kihűtjük a meleg meggyléhez keverem a zselatint majd kihűl és utána twszem rá a tortára??

 5. Horváth Gáborné hozzászólása:

  Milyen krémekhez adhatjuk a zselatint, hogy biztos megkössön és mihez ne adjuk soha (gondolok itt pl. tojásos krém, joghurtos stb.) süteményeknél? Köszi

Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.