Egy kis „bortan”….

Készítési eljárás szerint öt bortípust különböztetünk meg:
• egyszerű fajbor,
• cuvée,
• barrique,
• aszúbor
• jégbor.

Az egyszerű fajbort egyféle szőlőből, hagyományos eljárással, míg a cuvée-t többfajta szőlőből állítják elő. A barrique- ot kiégetett tölgyfahordóban érlelik. Az aszúbor – neve is mutatja- részben aszú szőlőből készítik, a jégbort pedig fagyott szőlőből.

Három színe lehet a bornak:
• Vörös, mely kék szőlőfajták termésének köszönhetően nyeri el végleges színét.
• A rosé bort is kék szőlőből csinálják, csakhogy rövid ideig erjesztik, így színe rózsaszín, rózsás lesz.
• A fehérbort természetesen fehér szőlőből készítik, különböző árnyalatai lehetnek: a halványtól a méz színig.

Ezen kívül csoportosíthatjuk ízük szerint is. Cukortartalomtól függően.:

  • száraz ( kevesebb, mint 4g/l),
  • félszáraz ( 4-12 g/l) ,
  • félédes ( 12-45 g/l)
  • illetve édes több, mint 45 g/l)

borok között teszünk különbséget.

Fehér borok

Aszú

Az aszúk gazdag extrakt tartalmuk, magas cukorfokuk és szép savaik miatt gyakorlatilag bármilyen étellel együtt fogyasztva képesek azt „lemosni.” Ízbeli nagyságuk miatt szinte mindent elfednek anélkül, hogy kellemetlen ízhatásokat keltenének a szájban.

Chardonnay

A krémes és lágy Chardonnay kiváló választás az egyszerűbb, nem túl fűszeres halételekhez, illetve bármilyen, vajjal vagy könnyű szósszal tálalt csirke- és borjúhúshoz.

Furmint

A száraz furmintok kiváló kísérői bármilyen fehér húsból vagy erdei gombából készült ételnek. Édes változatai jól illenek szinte bármilyen desszerthez, főként a gyümölcskelyhekhez és a palacsintákhoz.

Rizling

A Rizling igen sokoldalú bor, ásványosságának és üdítő savasságának köszönhetően lényegében bármilyen étel mellé fogyaszthatjuk. Hagyományosan sertéshúshoz szokták ajánlani, de tökéletes választás bármilyen, baromfiból készült fogáshoz is.

Sauvignon Blanc

A Sauvignon Blanc legfőbb jellegzetessége az átható, mégis kellemes citrus aroma. Főleg erősen fűszerezett ételekhez ajánlott: a Chardonnay-val ellentétben – melyet elnyomnak az olyan fűszerek, mint a koriander vagy a chili – a Sauvignon Blanc elég telt ahhoz, hogy ilyen agresszív ízek mellett is élvezetes legyen.

Vörös borok

Cabernet Sauvignon

A Cabernet Sauvignon intenzív, gyümölcsös zamataival és karakteres ízével kellően képes ellensúlyozni a marha- és birkahúsból készült ételek zsírosságát.

Kadarka

Határozott savak és pikáns fűszeresség jellemzi. Erőteljes fűszerezésű, frissen sült és grillezett húsokhoz, valamint erdei gombákból készített ételekhez ajánlott bor.

Merlot

Lágyabb ízvilága miatt a Merlot-t sokan jobban kedvelik Cabernet Sauvignon-nál. Ugyanazokhoz az ételekhez ajánlható, mint karakteresebb társa.

Pinot Noir

Csodálatos bor: megtévesztően könnyű, élénk cseresznye- és eperaromája van, s hiányzik belőle a legtöbb vörösborra jellemző kesernyésség. A Pinot Noir igen sokoldalú, jó szívvel ajánlható marha- és kacsahúshoz, roston sült csirkéhez, sőt grillezett lazachoz is.

Shiraz

Nagyon zamatos, fűszeres bor, amely kimondottan passzol az olyan nehéz ételekhez, mint a pörkölt és a ragu. Marha- és birkahús szintén jó választás.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*