Házi joghurt recept

  • Házi joghurt recept
  • Házi joghurt recept

Hozzávalók:

1 liter magas zsírtartalmú nem hőkezelt tej
3-4evőkanál joghurt (akár görög)

Recept:

Több bloggernél is találkoztam a joghurt házilagos elkészítésének leírásával, gondoltam, megpróbálom én is. Nem kell hozzá nagy szaktudás, bonyolult hozzávalók sora, elég pár evőkanál élőflórás natúr joghurt és magas zsírtartalmú tej. Így elkészítve garantáltan nincs benne ki tudja, valójában milyen ízfokozó, aroma, színesítő s más adalékanyag.

A joghurt szó török eredetű, savanyú tejterméket jelöl.

Két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk, amikor nekiállunk joghurtot “gyártani“: teljes tejből, házi tejből, vagy a lehető legmagasabb zsírtartalmú, de minimum 3,5 százalékos, és ne magasan hőkezelt tejből készítsük.
Jobb híján a pár napig eltartható, zacskós tejek a legalkalmasabbak erre.
A natúr joghurtok közül oltóanyagnak olyat válasszunk, amely élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó felirattal van ellátva, és a szavatossága rövid idejű.

1 liter tejhez oltóanyagként 3-4 evőkanál joghurtra van szükségünk. A tejet lassú, legalább negyed órás főzés után forraljuk fel, majd hűtsük vissza 40-50 fokra (ez a kézmeleg tejet jelenti).
Ezután a tejet töltsük egy üveg edénybe – én csatos üveg tárolóedényt választottam, és adjuk a joghurtot jól elkeverve.
A joghurtbaktériumok 30-40 fok között szaporodnak a legjobban, így ezt a hőmérsékletet próbáljuk meg hosszabb ideig megtartani. Így száraz dunsztba tesszük, azaz betekerjük töröközőbe, vagy takaróba 6-10 órára, majd tegyük a hűtőbe.
Természetesen ez a joghurt használható oltóanyagnak is a következő adag házi joghurt elkészítéséhez. Ha szeretnék ínyencebb változatot készíteni, akkor a tejhez adhatunk tejszínt.

Én a kész joghurtot áfonyalekvárral ízesítettem, de csak a képzelet szab határt, mivel tehetjük izgalmassá még….

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

1 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*