Házi töpörtyű recept

  • Házi töpörtyű recept
  • Házi töpörtyű recept

Házi töpörtyű recept  Házi töpörtyű recept  

Hozzávalók:

2-3 személyre:
1 kg Kacsaháj

Recept:

A házi töpörtyű a kiolvasztott sertés zsírszalonna összesült darabja, mely készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.

„Kevesen tudják, de a töpörtyű feltalálása a görög Pitagorászhoz fűződik. Híres tételét először nem körökre, hanem zabkására próbálta alkalmazni, de olyannyira sikertelen volt hogy inkább búvárkodni kezdett. Aztán egy szép napon, mikor éppen oxigénhiány okozta eszméletlenségből ébredt a parton, gondolatai az étel és a geometriai alakzatok körül forogtak, ekkor fogalmazódott meg benne a sertészsírkockák zsírban való kisütésének gondolata. Évekig tökéletesítette a technikát a korabeli agrárszakemberek segítségével, és végül kreálmányának az ambrózia nevet adta, amit később az istenek eledeleként emlegettek. A zsírfoltokkal vigyázni kellett, mert akkoriban mindenki fehér tógában járt, és még nem voltak intelligens fehérítőszerek. Később a Római időkben a töpörtyű vesztett népszerűségéből, mivel a rómaiak egyfolytában azzal voltak elfoglalva, hogy olivabogyókat dugdossanak a bal orrlyukukba.

A töpörtyű újrafelfedezése a 13. században történt, amikor XVCXXVV. Lütyő pápának látomása volt egy csípős tavaszi hajnalon. Álmában Pitagorásszal és Jézussal ugróiskoláztak, a kimerítő játék után Pitagorász töpörtyűvel, Jézus pedig boroskólával kínálta, és mivel Lütyő pápa éppen másnapos volt, a zsírtól csillogó töpörtyűt választotta. Még aznap délelőtt rendeletbe adta a szerzetesrendeknek a töpörtyű feltalálását, a győztes rendet pedig egy hévízi wellness hétvégével jutalmazta meg. A mennyei étel sikeressége azóta is töretlen, köztudott hogy a vegetáriánusok is a töpörtyűt meg a fogba ragadt húscafatokat hiányolják legjobban az életükből.” (http://unciklopedia.org)

Én leginkább bőrös kacsahájból szeretem készíteni.

A hájat egyenletes kockákra vágjuk, majd egy lábosba téve, időnként megkeverve, hagyjuk, hogy szép barnára piruljanak a hájdarabkák. Szűrőkanállal papírtörlőre téve lecsöpögtetjük. A zsírt szobahőmérsékletűre hűlva hűtőbe tesszük egy megfelelő edényben.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*