Hozzávalók:
400 g víz
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. friss kovász
1 ek árpamalátaszirup
2 tk. só
3 dkg olaj
660 g BL80 liszt (kenyérliszt)
2 ek. burgonyapehely (nem pürépor
Recept:
Limara receptje alapján készült.
A kovászt előző nap megcsinálom:
1 dkg élesztőt 1 kiskanál mézzel és egy dl langyos vízzel összekeverek. pár perc múlva beleszórok 10 dkg lisztet, összekeverem, és szobahőmérsékleten hagyom felfutni. 12 órán át álljon így.
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok.
Kelesztőtálban duplájára kelesztem, kb. egy óra alatt. Ekkor előveszek egy alkalmas sütőedényt (én elrontottam. Inkább keskeny legyen, hogy felfele, és ne oldalirányba terpeszkedjen a kenyér.
Sütőpapírral kibélelem, beleformázom a kenyeret, majd újabb fél órán át békénhagyom. ekkor bevagdalom késsel a tetejét, megspriccelem vízzel és 220 fokos sütőbe tolom. A sütőbe alulra beteszek egy vízzel teli edényt a párásítás érdekében.
15 perc múlva mérsékelem a lángot 180 fokra, és készre sütöttem (kb 40 perc volt)