Borősz Alsó-Ausztriában

Augusztus közepétől egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriában, mely során a bort és a gasztronómiát ünneplik. Szüreti felvonulások, kulináris kalandok, borkóstolók és mulatságok kicsiknek és nagyoknak – mindez csak egy kis ízelítő abból, amit élőben is megtapasztalhatnak azok, akik úgy döntenek, az ősz egy szeletét Alsó-Ausztriában töltik. Ha kíváncsi, mit is jelent pontosan a „Weinherbst”, azaz a borősz, és milyen kalandokat kínál az egész család számára, látogasson el Alsó-Ausztriába, és ismerje meg a hamisítatlan osztrák vendégszeretetet!

A borősz hosszú múltra tekint vissza. Immár huszonharmadik éve térnek vissza ide a túrázni és kerékpározni vágyók, hogy a sport és a kikapcsolódás mellett gasztronómiai szenvedélyeiknek is hódoljanak. A kezdetektől márkavédjegy alatt álló rendezvény Európa legnagyobb borturisztikai programsorozata. Az alsó-ausztriai borút 830 kilométeres hosszával a világ egyik leghosszabb, borhoz kapcsolódó útvonala, mely összeköti egymással Alsó-Ausztria mind a nyolc borvidékét, Wachautól a Bécsi erdőig. Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben az innováció útját járják és jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját (mely leginkább a Zöldveltelini, a Riesling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez). 150 bortermelő helyet találunk itt, 1700 borászattal, melyekben kedvünkre hódolatunk a nedű iránti szenvedélyünknek.

A gyerekek és az alkoholmentes italok kedvelői sem maradnak szomjasan; finomabbnál finomabb gyümölcslevek, mustok és házi szörpök várják az ínyenceket. A gyerekeket természetesen programok tekintetében is elkényezteti a régió. Poysdorf városában minden a szőlőről és a borról szól. Itt látogathatunk el a Vino Versumba, mely borászati múzeumok, pincetúrák és présházak mellett a gyerekek számára szőlő tematikájú játszóteret kínál, emellett pedig egy interaktív, 20 állomásos tematikus parkon is végig haladhatunk, ahol a digitális technológia eszközeinek bevonásával ismerkedhetünk meg a hely és a bor történetével. Szintén kiváló program lehet a családok számára a Thayatal Nemzeti Park vadmacskarezervátuma, ami idén január óta várja a látogatókat, hogy természetes környezetükben figyeljék meg ezeket a csodás állatokat.

A gazdag étel- és italkínálat végig kóstolása mellett azonban könnyen találnak elfoglaltságot azok is, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. Vezetett sétákon vehetünk részt a szőlőültetvényekben, de akár szőlészetek, borászatok területére is beköltözhetünk egy rövid időre, hiszen sok borász dönt úgy, hogy a vendéglátás felé fordulva fogadót nyit saját borászata területén. Ha szívesen kötjük össze a könnyű testmozgást és a borok élvezetét, kerékpárral is bebarangolhatjuk a környék pincéit. Ausztria legnagyobb borvidékét 1600 km-es kerékpárút-hálózat szövi át, mely mentén számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és a kulináris élvezetekre. Ha azonban úgy döntünk, hogy borozgatás után mégsem pattannánk szívesen kerékpárra, a borút mentén több shuttle- és taxiszolgáltató áll rendelkezésre, melyekkel visszatérhet szálláshelyére. Sőt, a Weinviertelben külön bormobil is működik, de a régiót akár nosztalgiavonattal is átszelhetjük.

Az alábbi térkép segítségével megtervezhetjük túra- vagy bicikliútvonalainkat Alsó-Ausztria-szerte: https://touren.niederoesterreich.at/hu/tours/

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*