Hozzávalók:
25 dkg liszt
22 dkg puha vaj
1 zacskó sütőpor
25 dkg cukor
egy bio citrom reszelt héja
1 vaníliarúd
6 tojás
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörösáfonya
3 dkg vegyes aszalvány (elhagyható)
3 dkg apróra vágott csoki
2 ek liszt az „adalékok” meglisztezéséhez és a forma lisztezéséhez
2 dkg vaj a forma vajazásához
Recept:
A tv paprika magazinban bukkantam rá a receptre. A nagycsarnokban jártamban pedig az aszalványos standra, ahol szemet gyönyörködtető választékban kínálja magát a sok aszalt gyümölcs és csonthéjas baráti áron. Vettem remek aszalt vörösáfonyát, vegyes trópusi keveréket, gondolván, milyen remek lesz a kuglófba. Hát még, ha csokidarabokkal spékelem…Maga süti nem kelt tésztás, könnyű, sütőporos változat. Hamar kiszárad, így érdemes frissen fogyasztani vagy jól becsomagolni.
A citromhéjtól és vaníliától isteni illat terjeng a konyhában, érdemes elkészíteni! Ha lehetséges, a citromból bio változatot vegyünk, mert a „normál” citromok héját vegyszerekkel kezelik, ami súlyos problémát okozhat (saját tapasztalatból írom, egyszer az ügyeleten kötöttem ki, mert akkorára dagadt a nyelvem, hogy szinte nem fért be a számba).
Ehhez a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá. Ha már „megáll” a hab, keverjük hozzá a cukor felét. A cukor másik felével keverjük ki a tojások sárgáját, míg egészen világossá válik. Adjuk hozzá a puha (!) vajat, a citromhéjat, a vanília kikapart magjait és keverjük tovább. A lisztet elegyítsük a sütőporral, és több részletben keverjük el a sárgájás krémmel.
A végére egészen besűrűsödik, ekkor egy kis fehérjehabbal lazítsuk. Keverjük hozzá az egy evőkanál lisztben megforgatott aszalványokat, csokit és mazsolát. Ez segít, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A végén adjuk hozzá a maradék fehérjehabot, és óvatosan forgassuk bele, hogy megmaradjon a tészta levegőssége, amennyire lehet.
Tegyük a sütőbe, és kb. háromnegyed óra alatt süssük aranybarnára. Ha pirulna a teteje, csökkentsük picit a hőt.
Porcukorral hintve tálaljuk.