Isteni sütőporos kuglóf recept

  • Isteni sütőporos kuglóf recept
  • Isteni sütőporos kuglóf recept

Isteni sütőporos kuglóf recept  Isteni sütőporos kuglóf recept  

Hozzávalók:

25 dkg liszt
22 dkg puha vaj
1 zacskó sütőpor
25 dkg cukor
egy bio citrom reszelt héja
1 vaníliarúd
6 tojás
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt vörösáfonya
3 dkg vegyes aszalvány (elhagyható)
3 dkg apróra vágott csoki
2 ek liszt az „adalékok” meglisztezéséhez és a forma lisztezéséhez
2 dkg vaj a forma vajazásához

Recept:

A tv paprika magazinban bukkantam rá a receptre. A nagycsarnokban jártamban pedig az aszalványos standra, ahol szemet gyönyörködtető választékban kínálja magát a sok aszalt gyümölcs és csonthéjas baráti áron.  Vettem remek aszalt vörösáfonyát, vegyes trópusi keveréket, gondolván, milyen remek lesz a kuglófba. Hát még, ha csokidarabokkal spékelem…Maga süti nem kelt tésztás, könnyű, sütőporos változat. Hamar kiszárad, így érdemes frissen fogyasztani vagy jól becsomagolni.

A citromhéjtól és vaníliától isteni illat terjeng a konyhában, érdemes elkészíteni! Ha lehetséges, a citromból bio változatot vegyünk, mert a „normál” citromok héját vegyszerekkel kezelik, ami súlyos problémát okozhat (saját tapasztalatból írom, egyszer az ügyeleten kötöttem ki, mert akkorára dagadt a  nyelvem, hogy szinte nem fért be a számba).

Ehhez a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki alaposan. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéket csipet sóval verjük kemény habbá. Ha már „megáll” a hab, keverjük hozzá a cukor felét. A cukor másik felével keverjük ki a tojások sárgáját, míg egészen világossá válik. Adjuk hozzá a puha (!) vajat, a citromhéjat, a vanília kikapart magjait és keverjük tovább. A lisztet elegyítsük a  sütőporral, és több részletben keverjük el a sárgájás krémmel.

A végére egészen besűrűsödik, ekkor egy kis fehérjehabbal lazítsuk. Keverjük hozzá az egy evőkanál lisztben megforgatott aszalványokat, csokit és mazsolát. Ez segít, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A végén adjuk hozzá a maradék fehérjehabot, és óvatosan forgassuk bele, hogy megmaradjon a  tészta levegőssége, amennyire lehet.

Tegyük a sütőbe, és kb. háromnegyed óra alatt süssük aranybarnára. Ha pirulna a teteje, csökkentsük picit a hőt.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*