Kakaós csiga blundel tésztából recept

  • Kakaós csiga blundel tésztából recept
  • Kakaós csiga blundel tésztából recept

Kakaós csiga blundel tésztából recept  Kakaós csiga blundel tésztából recept  

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2,5 dl langyos tej
5 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
5 g só
1 tojássárgája

5 dkg kakaópor
15 dkg cukor
5 dkg vaj

Recept:

A blundel tészta tulajdonképpen egy hajtogatott élesztős leveles tészta. Időigényes, hajtogatni és pihentetni kell, de megéri, mert isteni finom, puha, leveles! Nevét valószínűleg a német bündel (batyut csomagol) kifejezésből kapta, fonetikus írásmóddal és kiejtéssel, amely elterjedt a szakmában.

Elkészítéséhez a vajat és 10 dkg lisztet összegyúrunk vajalapnak. Lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.

Ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 7 dekagrammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.

Következik az előtészta (forteig) készítés. Ehhez a tej felét langyosítjuk majd hozzátesszük az élesztőt és egy kevés cukrot. A tej másik felében feloldjuk a maradék cukrot, sót,tojássárgáját így könnyebben el tudjuk dolgozni a tésztában. Ha az élesztő felfutott akkor a keveréket és a lecsípett vajalapot a liszthez öntjük és jól kidolgozzuk.

Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.

A megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. Közepére helyezzük a vajas részt, majd ráhajtjuk a tészta egymással szemben elhelyezkedő „leveleit”.
A 2cm vastagságúra kinyújtott téglaalapú tésztát meghajtjuk szimplán, majd a tésztát 90 fokos fordítás után újra nyújtjuk és meghajtjuk duplán.

A szimpla hajtogatás azt jelenti, hogy megkeressük a tészta középvonalát, és ráhajtjuk az egyik szélét a középvonalra, majd a másik felét a már behajtott részre hajtjuk.

A dupla hajtás szerint megkeressük a tészta középvonalát, melyre ráhajtjuk a tészta egyik negyedét, majd a másik felét is. Ezután a hűtőben 20 percig pihentessük.

A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

A behajtogatott blundeltésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg cukrozott kakaópórral. Erre spricceljünk még kevés olvasztott vajat. Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan.

Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük sütőpapírral borított tepsire.
Maximum fél órát kelesszük, majd 210 C-fokos gőzös sütőben 10-12 percig süssük.

Ha tetszett, kattints és küldd el ismerőseidnek!

0  A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*