Kalóz torta recept

  • Kalóz torta recept
  • Kalóz torta recept
  • Kalóz torta recept

Hozzávalók:

Piskóta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaópor
3 púpos evőkanál liszt
negyed zacskó sütőpor

Mascarpone mousse:
300 g tej
120 g cukor
6 tojássárgája
őrölt vanília
500 g mascarpone szobahőmérsékleten
7 lapzselatin
csipet só
180 g habtejszín hidegen

Csokoládébetét:
100 g nutella
100 g tejcsokoládé

Csokoládé mousse:
90 g étcsoki
60 g tejcsoki
3 tojássárgája
1 dl tej
2,25 dl habtejszín
2 és 1/4 lapzselatin

Csokimáz:
150 g csokoládé
1 dl tejszín

Recept:

Réka lányom óvodástársaival tartott kalózos tematikájú szülinapi bulijára készült ez a meglehetősen tömény torta. Vágni nagyon keserves volt, a sok dísz illetve a ragacsos állaga miatt, sikerült az ujjamat is elvágnom :)

Elkészítése több napot vett igénybe, mert sajnos kevés az időm. A fázisok között a mélyhűtőben pihent. A csokikerítés most nagyon menő nálam, és kezdek ráérezni a temperálásra is.

Sütöttem egy négytojásos csokis piskótát:
A piskótákhoz melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A piskóta elkészítéséhez a tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.
A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével, míg vajfehérségű lesz. A liszttel elkevert kakaóport és sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és keverjük jól el. A fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze. Sütőpapírral béleljük egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva szilárdnak érezzük a tésztát.

A csokibetéthez a nutellát és a csokoládét összemelegítettem, majd egy kb 15 cm-esre állított tortakarikába öntöttem, amit alul és oldalt folpackba csomagoltam és kifagyasztottam.

Nekiláttam a csokimousse-nak. Ehhez a tojások sárgáját a tejjel – folyamatos keverés mellett – kb. 80 fokig melegítettem. Félrehúztam, és feloldottam benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. Elkevertem benne az aprított csokit. Amikor langyosra hűlt, a hideg tejszínből habot vertem, és óvatosan a csokis krémbe forgattam.

Ismét folpackba csomagoltam a 20cm-esre nyitott tortakarikát és belesimítottam a hab felét. Mélyhűtőbe tettem. Amikor már kezdett kötni, ráhelyeztem a csokibetétet, majd befedtem a maradék mousse-al. Kifagyasztottam.

A mascarpone mousse-hoz a tejet a tojással, a cukorral és a vaníliával – folytonos keverés mellett – 80 fokig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Belekeverjük a mascarponét és a csipet sót, majd botmixerrel egyneművé turmixoljuk.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínből habot verünk, és a kihűlt mousse alapba forgatjuk.

A tortakarikát ismét folpackba csomagoljuk, és kicsit nagyobbra állítjuk, mint a piskótánk. Blehelyezzük a piskótát, rá a fagyott mousset, és körbeöntjük a mascarpone mousse-al.

Megint fagyasztás jön.
A tetejére való mázhoz megmelegítettem a tejszínt, ráöntöttem az apróra tördelt csokira, jól elkevertem, majd a torta tetejére simítottam kanállal.

Végül készült rá egy csokikerítés.
Kit-kat csokiból olvasztott csokival “ragasztottam” egy ládikát, ebbe kerültek habcsókocskák, házi bonbonok (azokat is én csináltam esténként), marcipánból formázott gyöngysor, kalózpénzek és m&ms drazsék.

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

1 
A+ a-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*