Főoldal \ Karácsonyi habos kocka

Karácsonyi habos kocka recept

Hozzávalók:

A piskótához:
4 tojás
4 evőkanál finomliszt
4 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Csipet só
fél meggybefőtt
2 kávéskanál mézessütemény fűszerkeverék

krém:
13 g zselatin
7 dl tejszín vagy hulala
1 tábla étcsoki
2 tábla fehércsoki
2 kávéskanál mézessütemény fűszerkeverék
1 zacskó ruf narancsos cukor vagy egy narancs reszelt héja

Recept:

Idén is átjöttek anyuék ebédre, igyekeztem kitenni magamért. Szenteste halat ettünk halászlé és rántott ponty formájában, így most valami mást szerettem volna kínálni. Végül sütőtök krémlevest készítettem sósan, tökmagolajja és pirított tökmaggal, majd áfonyás-vörösboros szarvaspörkölt és burgonyafánk következett. A “korona” volt ez a fűszerektől mézes-jellegű, ámde habos, piskóta “bázisú” sütemény.

Szögletes, kb 30×25 cm-es formában sütöttem meg a piskótát.

A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma alját. A masszát simítsuk bele, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja.

Ha kihűlt, jöhet krém. A tejszínt verjük fel, majd keverjük hozzá a fűszereket és az olvasztott, langyos csokit. A zselatint kevés vízzel oldjuk fel, melegítsük meg kissé, majd lassan keverjük a habhoz.
Kenjük el a habkrémet a piskótán, habkártyával “cifrázzuk meg“.

Én bevonócsokiból sütőpapírra spricceltem kis stilizált fenyőfákat, azzal díszítettem.








Várom a hozzászólásokat!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.