Karamelltorta recept

  • Karamelltorta recept
  • Karamelltorta recept

Hozzávalók:

A piskótához:
5 tojás
2-3 evőkanál kakaópor (holland)
3 evőkanál finomliszt
2-3 evőkanál rétesliszt
5 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Csipet só

Karamellkrém:
0,6 l tejszín
25 dkg cukor
1 tábla fehércsokoládé
2 zacskó habfixáló (elhagyható, de biztos, ami biztos)

Recept:

Ez nem egy akármilyen torta, ezt drága férjem készítette, önnön kezével!

Íme a recept:

A piskótához melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. Öntsük hozzá a cukor felét és keverjük tovább.

A sárgájákat addig keverjük a cukor másik felével , míg vajfehérségű lesz. Adjuk hozzá a kakaóport, majd a liszttel elkevert sütőport több részletben, és keverjük jól el. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy már-már nehezünkre essen a keverés, de még ne legyen száraz, morzsálódó a krém. Kevés fehérjehabbal lazítsuk, még habverővel dolgozva. A maradék fehérjehabot óvatosan, immár kanállal keverjük hozzá, ne törjön össze.

Sütőpapírral béleljünk egy 20 cm tortaforma alját. A masszát oszlassuk el a formában, tegyük a sütőbe. Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 150-160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja. A kész piskóta oldalát hűlés után késsel lazítsuk meg, vegyük le róla a formát, majd a sütőpapírt, és vágjuk kétfelé.

A sütésről részletes videot készítettem, itt érhető el.

A krém elkészítéséhez felforraljuk a tejszínt. Egy edényben, folytonos keverés mellett felolvasszuk a cukrot. Majd ha teljesen felolvadt, nincsenek benne cukordarabok, óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt.

Alacsony lángon összeolvasztjuk.

Ha simára kevertük vegyük le a gázról, dobjuk bele a fehércsokoládét és keverjük simára. Ha langyosra hűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára, ezalatt szépen besűrűsödik. Másnap habosítsuk ki habverővel. ha nem sikerülne, dobjuk be a habfixálót.

Töltsük meg és vonjuk be a tortát. Tetejét apróra tört karamellel díszíthetjük.

 

Ha tetszett, kattints és oszd meg másokkal is!

0 
A+ a-

4 hozzászólás: “Karamelltorta

  1. Kedves “Gasztromankó”! A krémnél tényleg csak 0,6 dl tejszín kell? (vagyis alig 1 dl?) Vagy véletlen elírás és 0,6 liter kell hozzá? Köszönöm a választ! Zsóka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

*