Hozzávalók:
Piskóta
8 tojás
4 evőkanál rétesliszt
4 evőkanál finomliszt
8 evőkanál cukor
fél zacskó sütőpor
Krém:
2 tábla étcsokoládé
5 dkg krémsajt
4 dl tejszín
1 zacskó zselatinfix
narancshéj
3/4 kg marcipán
fekete, zöld és piros ételfesték
Recept:
Megrendelésre készült a katicatorta. A “test” kialakításán sokat gondolkodtam: egyszerű kerek tortaformában nem tetszett volna. Szóbajött még az inox keverőtálban való sütés is, de ennél a megoldásnál a bogár feje nem érvényesült volna olyan jól. És akkor kipattant az isteni szikra: van nekem egy ovális jénai tálam! Lássuk:
A piskótához melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tojásfehérjéket verjünk fel egy csipet sóval kemény habbá. A sárgájákat addig keverjük a cukorral, míg vajfehérségű lesz. Óvatosan öntsük rá a fehérjehabra, laza mozdulatokkal széles fakanállal keverjük bele. A kétféle lisztet és a sütőport több részletben szitáljuk hozzá, és finoman keverjük el. A hab ne törjön össze. A tálat vajazzuk és lisztezzük ki bőven, nehogy leragadjon sütésnél a piskóta. Egyengessük el benne a masszát és tegyük be a sütőbe.
Ha megemelkedett a tészta, mérsékeljük a hőt 160 fokra és süssük addig, míg a tészta közepébe szúrt villára vagy hústűre nem ragad massza, illetve addig, míg a tetejét megfogva már nem a „zacskózizegéshez” hasonló hangot adja.
Ha kihűlt, vágjuk háromfelé.
A krémhez a csokit tördeljük apróra és egy dl tejszínnel olvasszuk össze alacsony hőfokon a mikrohullámú sütőben. Keverjük hozzá a krémsajtot, majd a maradék felvert tejszínt és a zselatint. Egy narancs reszelt héjával bolondíthatjuk a krémet.
Töltsük meg a tortát és vékonyan vonjuk be, hogy egyenletes legyen a felszíne. A piros marcipánt sütőpapíron porcukor segítségével nyújtsuk méretre (minimum a tál hossza+ a magasság kétszerese legyen az egyik oldala , illetve tál szélessége+magasság kétszerese legyen a másik oldala). Vonjuk be vele a piskótát.
Fekete marcipánból készítsük el az arcot,a szemet, a lábakat és a pöttyöket. A csápot fogpiszkálóra erősítettem fel.
Szia! Azt szeretném kérdezni,hogy hány főre elegendő ez a mennyiség? És hány cm tálban sütötted? Nagyon szép és én ezt szeretném elkészíteni fiam 5-dik szülinapjára az oviban,mivel katica csoportos. Gyönyörű lett :)
Kedves Georgina,
Én egy kb. 30 cm hosszú, ovális jénai tálban sütöttem meg. 10 főre ekkora torta biztosan elég lesz, persze attól is függ, ki hányszor kér repetát… :)
Jó sütést!
Köszönöm szépen a válaszod! Remélem az enyém is olyan szép lesz,mint a tiéd lett. :)
Szép estét!
Sok sikert! Majd számolj be!!
Szia! Kislányom második születésnapjára néztem ki a te tortádat, mert ő tetszett a legjobban a katica torta felhozatalból. :) Az lenne a kérdésem, hogy ha egy nappal a buli előtt készítem el a tortát, akkor a tejszínes krém nem fogja másnapra feloldani/vizesíteni a marcipán borítást? Köszönöm
Múlt héten kérdeztem tőled, de sajnos nem jelent meg a hozzászólásom. Annyit szerettem volna tudni, hogy a tejszínes krém nem oldotta föl a marcipánt? Válaszodat köszönöm :)
Szia!
Bocs, hogy későn válaszolok, de a rendszer valamiért nem jelezte, hogy üzenet érkezett. Nekem nem oldotta fel, szerencsére. Sokszor a marcipán minőség is befolyásolja az “izzadást” tapasztalatom szerint.
Köszönöm szépen! :) Akkor megpróbálom! :)